Vinterskolan – skriv din roman!

Det sägs att var tredje svensk drömmer om att skriva en roman. Kanske är du en av dem? I så fall har du nu chansen att under tio veckor delta i en kreativ process där du lär dig utveckla och gå vidare med ditt skrivande.

Vinterskolan

 

Den 5 december startar Vinterskolan – skriv din roman! Varje dag under tio veckor får du ett mejl med intressanta och nyttiga skrivuppgifter, samt ett större coaching-brev varje vecka. Du får även respons från e diplomerad lektör på tio sidors text. (Vill du är det möjligt att köpa till mer textrespons, både under och efter kursen.)

Kan man skriva första utkastet till sin roman på endast tio veckor undrar kanske du. Förmodligen har du redan en romanidé – och kanske har du rent av kommit lite längre i ditt skrivande? I så fall är det fullt möjligt.

En boksida består av ungefär 250–300 ord. Skriver du 500–600 ord om dagen blir det en bok på 100 dagar. Under 70 intensiva dagar går det därför att komma långt. Tänk dock på att ett första utkast alltid behöver redigeras. I den här kursen får du även tips på hur du kan gå tillväga när du gör det.

Vinterskolan guidar dig helt enkelt genom hela skrivprocessen – och genom att skriva varje dag får du också in rutin i skrivandet.

Vad innehåller kursen?

  Under varje vecka fokuserar vi på ett tema, samtidigt som du övar dig på att hela tiden bygga upp din berättelse i olika scener.

De två första veckorna handlar om att komma in i ett tänk där du ser dig själv som författare. Du lär dig bland annat att planera din roman och att fördjupa och utforska din romanidé.

Det här är viktiga steg i skrivprocessen som du inte bör hasta förbi. Efteråt blir allting nämligen så mycket enklare. Vad du bör tänka på här är bland annat vad du vill att romanen ska ha för budskap.

Där efter koncentrerar vi oss på intrig och röda trådar – en bra roman har nämligen alltid en genomtänkt struktur.

Lika viktiga som budskapet och romanens struktur är dess huvudpersoner. Dessa jobbar vi med under vecka fyra. Här lär du dig att utveckla dina  romankaraktärer på bästa sätt.

Berättarperspektiv upplevs ofta som något som är svårt och klurigt att få kläm på. Under vecka fem arbetar vi därför med det. Du får då öva dig på att laborera fram det berättarperspektiv och den berättarröst som passar för just din text.

Vecka sex ägnar vi åt gestaltning, som är ytterligare en viktig del i en romankonstruktion. En välgestaltad text gör alltid att dina läsare kommer känna sig mer engagerade i berättelsen, eftersom de då blir medskapare och själva får tolka vad som händer utan att få det skrivet på näsan.

Där efter får du en rad övningar där du lär dig att skapa dynamiska dialoger och ge dina karaktärer unika röster.

Under vecka åtta är det sedan dags att börja arbeta med detaljer och saker som kan upplevas som klyschor. Här får du även utforska miljön där romanen utspelar sig, samtidigt som du arbetar med att utveckla ditt språk.

Under vecka nio får du hjälp med hur du kan skriva klart din roman och sedan finslipa den. Hur du kan gå vidare när du skrivit klart boken lär du dig under vecka tio.

Välkommen till Vinterskolan! Här bokar du din plats.

Du kan anmäla dig fram till och med den 4 december.

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *