Sagt om Helena

Du var absolut helt oumbärlig för slutresultatet av den publicerade romanen, och jag är så glad och tacksam att jag hittade just dig och inte nån annan dussinlektör/redaktör. 

D.S. Stavenow, författare till Zebror och dödliga (Storytel, 2022)

Stort tack för strålande feedback. Har tagit hjälp av några externa redaktörer/lektörer tidigare och din feedback var helt klart den bästa.

– Författare vars senaste böcker har getts ut på flera av Sveriges största förlag

Helena är grym! Kan varmt rekommendera henne som lektör.

– Leone Milton, författare och journalist, vars böcker ges ut på flera av Sveriges största förlag

Det första som slår mig är en enorm tacksamhet! Tack så mycket för ditt arbete! Du har gett mig precis det där som jag behöver! Suget att ta mig an manuset är tillbaka, jag har många gånger tvivlat på om jag ska fortsätta men oj vad sugen jag är nu. Du har hjälpt mig att se allt det där som jag blivit blind för, framför allt hjälpt mig att få ordning på tankarna kring perspektiv och vad det egentligen är som jag vill berätta. Jag ler åt alla de saker som jag missat, saker som jag ständigt skriver till mina egna kunder men som i den egna texten är så svårt att se. Du var verkligen den lektör jag behövde och jag är så glad att du hjälpt mig.

– Erica Eklund, författare och manuskonsult, vars roman snart kommer ges ut på förlag. Välkommen att läsa mer om Ericas tjänster på hennes hemsida.

Nu skulle jag aldrig drömma om att skriva utan en lektör igen. Skriver man mot en ”vanlig” första läsare som inte är lektör får man ett perspektiv in i historien, och därmed ett utlåtande som färgas av personens egna lekmannamässiga preferenser. Med en professionell läsare får man flera tusen läsare på en gång, känns det som, och ett utlåtande som är sprunget ur insikter om genre, stil, struktur m.m. Och man får det samtidigt som man skapar! Det är fantastiskt!

– Jon Nordgren, författare till Underground: en politisk Stockholm noir (Storytel 2021)

Återigen, tack för lektörsutlåtandet. Jag är väldigt nöjd! Helt otroligt vilket jobb du har gjort! Jag är mycket imponerad. Jag är nu helt övertygad om att jag har haft enorm tur som har råkat ramla över dig på min väg framåt med min roman! Jag känner också att du vill hjälpa mig förädla, inte förändra. Göra det som finns ännu bättre. Det uppskattar jag verkligen. Det här var precis det jag behövde!

– Författare som skriver under pseudonym

Jag är tacksam för de råd och den hjälp du bistod med under arbetet med mitt manus. Idag finns boken att köpa, en dag jag sett fram emot länge. Det gick så bra att jag nu har fått kontrakt på uppföljaren! 

– Anna Gustafsson, författare till Rosbergs bokhandel (Lava förlag, 2022)

Än en gång tack!!! Dina utlåtanden är fulländade! Och du prickar in allt som jag själv ‘känner på mig’. Dessutom får du mig att se nya saker som jag aldrig hade tänkt på. Dina tips på hur texten kan utvecklas är också oerhört värdefulla.

– Annika Andebark, författare till Oväsen i Älvdalen (Hoi, 2020)

Tack för ditt utlåtande, du anar inte hur mycket du hjälper mig. Så himla bra! Dina strukturerade och genomarbetade analyser och kommentarer är helt fantastiska. Det jag tycker allra bäst om är att du skickar positiv energi som gör det roligt att skriva. Tack!

– Gunilla Lundell

Jag har fått hjälp av flera litterära coacher, skrivarkursledare och lektörer, men fastnade till slut för Helena. Hennes professionalism, kunnande och engagemang är något alldeles extra. Om man får hennes utlåtande vet man exakt hur man ska gå vidare med manuset. Helena är inspirerande, beläst, kunnig och har den nödvändiga blicken i ögat. Hon kan konsten att anpassa sig till varje författare in spe, är generös, lätt att tycka om, och helt enkelt bäst. Rekommenderas!  Drömmer du om att ge ut en bok? Kontakta Helena!

– Katarina Foss, författare till Du fria” i antologin Älska noveller – 30 nyanser av frihet (Ordberoende förlag, 2017), “Ina” i antologin Nybakat 2017: tio vinnande noveller (BoD, 2018), “Han” i Nyanser av passion (Ordberoende  förlag, (2018), “Skrivet i sanden” i antologin Lyckliga tider (2019) och “Julklåparna” i  Under misteln (2019). 

Jag är så grymt glad och tacksam över att jag träffade dig på SKRIV förra året och att just du fick mitt första kapitel (och att du orkade vänta en halv evighet på resten av manuset). Det känns verkligen att du har läst mitt manus med respekt och stort intresse och du har hittat många detaljer och kommit med fina utvecklingsförslag. Jag har läst, fnissat för att jag missat vissa uppenbara saker och förundrats över hur små ändringar kan förändra en mening eller ett stycke totalt. Jag känner att mitt manus växte när jag korrade om efter alla testläsare men efter din läsning så kom det där viktiga ”lilla extra” som känns så himla bra. Jag fick även många bra tankar och visdomar att ta med mig in i nästkommande manusproduktion.

Petra Sandberg Holstensson, författare till När droppar faller (Visto förlag, 2021), På andra sidan växer gräset (Calidris förlag, 2016) och Vildas vilda ben (Idus förlag, 2016).

Jag är mycket nöjd med dina kommentarer. Du har fått mig att se på texten på ett sätt som jag aldrig själv skulle kunna hitta fram till. Som om jag kom upp på en okänd topp och fick en annan utblick över landskapet.

– Bo Fridén

Jag har anlitat Helena två gånger och skickat henne samma manus två i olika stadier. Båda gångerna har jag fått ett långt utlåtande om helheten och frikostiga kommentarer i mitt manus. Allt detta har varit väl anpassat till var i utvecklingen manuset har befunnit sig, och texten har blivit bättre efter att råden och förslagen fått sjunka in. Dessutom är Helena frikostig med att följa upp sina kommentarer, om man behöver. Utan henne hade det tagit mycket längre tid att skriva färdigt min roman, och jag är glad att jag inte väntade med lektörsläsning tills jag trodde att jag var klar.

– Mikael Falk

Så här har några deltagare tyckt som varit med i skrivarworkshops som jag arrangerat:

Stort tack för förra veckan, det var tre intensiva och otroligt inspirerande dagar. Det kändes som att jag lärde mig massor och fyllde upp med både verktyg och skrivlusta för mitt projekt. Jag började skriv-workshopen med en väldigt vag idé. Tre dagar senare var jag fylld av såväl inspiration som direkta texter att använda i mitt skrivprojekt.

Redan att ha möjlighet att gå en skrivarkurs pa SVENSKA i Paris kändes helt fantastiskt och otroligt. Att sedan göra detta pa restauranger och caféer som alla pa sitt satt har en historia och atmosfär som tidigare inspirerat manga författare och konstnärer gjorde dessa dagar till ett litet Disneyland för vuxna :).

Helena är otroligt kompetent. Hennes svensk/franska bakgrund inom författar- och litteraturstudier gör att hon har en bred kunskap men också en mångfaldig syn att se och analysera både texter, tekniker (arbetssätt) och människor.

Helena är oerhört lyhörd och duktig på att förstå var och ens behov och ger ständig en konstruktiv kritik där hon varje gång kommer med goda idéer om hur man kan utveckla sina tankegångar och gå vidare i sin text.

Kursens olika övningar hjälpte mig att komma vidare i mitt personliga skrivprojekt och jag har under kursens gång skrivit flera texter pa ett vis jag inte visste själv att jag kunde göra.

Jag rekommenderar denna kurs till alla som vill komma igång med sitt skrivande eller som har ett projekt som de behöver utveckla, men också till dem som älskar Paris och vill prova en ny alternativ aktivitet.