Sveriges första digitala bokfestival 27 juni – en succé

Jag säger bara wow! Vilken succé det blev när vi på Kvinnohistorier arrangerade digital bokfestival i lördags! Över fyrtio föreläsare – och fullt hus!

Det hände mycket på Zoom

På Zoom kunde man besöka fyra olika scener: den kvinnohistoriska scenen, skrivpepp-scenen, Hoi förlags scen och en hälsoscen – och det var fullt hus! Eventet modererades dessutom utmärkt av Digitala moderatorer.

Srivpepp-scenen som jag ansvarade för innehöll flera peppande inslag, och inte minst samtal som skapade skrivinspiration. Morgonen inleddes med att Camilla Mollung och Peter Nyberg peppade deltagarna under programpunkten med den helt underbara rubriken “värna sittfläsket”.

Därefter höll Maria Bielke von Sydow ett uppskattat föredrag om att skriva självbiografiskt, som efterföljdes av två olika samtal i så kallade breakout rooms.

I det ena rummet samtalade jag och Catrine Tollström om vikten av genusmedveten text, medan Anna-Carin Svanå gav råd och tips på hur man kan skapa engagerande berättelser för barn i det andra rummet.

På de kvinnohistoriska scenen låg fokus på de nordiska, och då främst svenska, trolldomsprocesserna, mera kända som häxprocesserna. Där blev det samtal om hur detta kunde hända. Den spännande rubriken löd ”Vem tände bålen?”

Klockan 11.15 var det dags för mig att medverka igen och samtala om häxprocesserna i skönlitteraturen med författarna Annika Andebark, Carina Karlsson och Johanna Willmark.

Ett lyckat hybrid-experiment

Och inte nog med allt digitalt – festivalen var även ett intressant hybridexperiment – som blev otroligt lyckat.

Flera event organiserades runt om i Sverige. Medan till exempel Anna Vild var i Mora och sjöng i pauserna via Zoom, hände även spännande saker i Simrishamn, Tällberg och inte minst i Billesholm, där Annika Andebark invigde mässan från scenen i Folkets park, och där hon även hade boksläpp för sin andra bok Sätta punkt.

Annika Andebark

På Annikas sida kan du läsa mer om allt som hände, både på Hois scen och på hälsomässan.

Totalt var det cirka fyrtio föredragshållare – och kommentarerna från de som deltog på bokfestivalen gjorde oss alla medverkande lyriska.

Så här tyckte några:

Så himla inspirerande och kul det här är! 💕

Det här med digitalt är något helt fantastiskt – att man kunde höra vad de sa nere i Skåne.

Vad tyckte du som deltog?

Självklart är vi nyfikna på vad andra som deltog tyckte. Om du vill får du gärna fylla i enkäten här. (Du svarar givetvis helt anonymt.)

Paris mötte världen

Själv satt jag som ni säkert reda misstänkt hemma i lägenheten i Paris och njöt av att träffa härliga människor från både Sverige och andra delar av världen.

Det här kommer vi att göra om! Boka in nästa digitala bokfestival den 17 oktober i din kalender!

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *