Rapport från den digitala kvinnohistoriska kvällsfikan med författaren Carina Karlsson

Paris mötte Åland

Onsdagen den 24 juni ägde vårens sista digitala kvinnohistoriska kvällsfika rum. Då mötte Paris Åland. Gäst var ingen mindre än den kända åländska författaren Carina Karlsson som gett ut tolv böcker, varav de flesta behandlar kvinnors liv och situation – både i då- som nutid.

Carina Karlsson

Årets feminist

2018 blev Carina nominerad till Nordiska rådets litteraturpris för sin roman Algot. 2017 tilldelades hon priset för årets feminist av Ålands feministakademi.

Motiveringen löd bland annat:

Carina Karlssons språk lyfter det alldagliga, det urtvättade och skitiga och frusna till en magisk nivå. Feministakademin på Åland konstaterar med stolthet att Carina Karlsson i sin gärning visat hur litteraturen kan göra det som inget annat kan – upprätta och återupprätta verkligheter där kvinnor och kvinnors liv i hela sin fantastiska bredd fritt kan beskrivas.

Märket – en roman om svenska rikets första trolldomsprocesser

Om språkets makt och om återupprättelse kom även samtalet under kvällsfikan, där vi fokuserade på Carinas senaste bok Märket, att handla om. Romanen tar sin utgångspunkt i det svenska rikets första trolldomsprocesser 1666 på Åland.

Lisbeta

Huvudkaraktär i Märket är den självständiga och egensinniga bondhustrun Lisbeta som är en av de tretton kvinnor som anklagas för trolldom. Sju av dem döms, halshuggs och bränns på bål. Att glömma Lisbeta efter att ha läst romanen är svårt – och nu håller Carina tillsammans med Ida Kronholm även på med att skriva librettot till en opera om denna starka kvinna.

Att beröra läsaren

Att lyckas beröra läsaren är en konst i sig – och ingen som läst Märket har kunnat undgå att bli tagen av berättelsen. Det faktum att allt dessutom har hänt på riktigt och att Carina utgått från dokumentärt material och gestaltat det skapar så klart en extra dimension till boken.

Men många var vi nyfikna på just metoden som Carina använt för att lyckas med konsten att beröra sina läsare – och här har du som skriver ett hett tips!

Själv säger Carina så här:

Det gäller att gå tillräckligt nära – och när man skriver och tror att man kommit så nära det går, då ska man ta ett steg till närmare. Ta även med detaljer, till exempel dofter och ljud, som var och en kanske inte säger så mycket, men som när man plockar in dem i helhetsbilden tillsammans ger den här närheten som behövs för att läsaren ska bli verkligt berörd.

Framtida projekt

Jag önskar Carina lycka till med framtida projekt – för hon har mycket på gång, bland annat en fackbok om trolldomsprocesserna. Dessutom kommer hon att tillsammans med dokumentärfilmaren Per-Ove Högnäs göra tre korta dokumentärfilmer om trolldomsprocesserna på Åland.

Stort tack Carina för din medverkan! Och lika stort tack till er som var med och tittade!

Fler fikor under hösten 2020

Till hösten kommer de digitala kvinnohistoriska kvällsfikorna tillbaka – då kommer det att arrangeras femton nya fikor på olika teman. Varmt välkommen att vara med då!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *