Rapport från den kvinnohistoriska kvällsfikan med författaren Susanne Holm

Alla stjärtars byxa

Igår den 17 juni 2020 på den digitala kvinnohistoriska kvällsfikan tog doktoranden och författaren Susanne Holm med oss på ett spännande skriväventyr till textilstaden Alingsås. Vi fick bland annat se bilder både från exteriören och interiören av Alingsås bomullsväveri som grundades 1882. Inte minst fick vi höra den roliga historien om företaget Martinette och deras slogan ”Alla Stjärtars Byxa”.

Alingsås bomullsväveri

Det är just i denna miljö, men förlagd till 1950- och 1960-talet, som Susannes skrivprojekt tar avstamp när hon skapar skönlitteratur av dokumentärt material.

Inspirerande mindmaps

Bakom den kommande romanen ligger ett gediget researcharbete, och Susanne visade sin mycket inspirerande metod – hon gör nämligen mindmaps av de berättelser hon får ta del av när hon intervjuar företrädesvis kvinnor, men även män, som arbetade i någon av Alingsås textilfabriker. Här har du som skriver ett hett tips på hur du kan gå till väga när du själv gör research.

Ett intersektionellt perspektiv

Extra intressant är att Susanne har ett intersektionellt perspektiv när hon arbetar med sitt insamlade material. De perspektiv hon kombinerar gäller både kön och klass, men även platsidentitet. De teman hon kommer skriva om är även vänskap, arbetsplatsförhållanden, men som den forskare Susanne också är har hon upptäckt att även den politiska kontexten är viktig. Exempelvis började kvinnorna höja sina röster för att få gå med i fackföreningar.

Att skapa en karaktär av dokumentärt material

Hur skapar man då en trovärdig karaktär av dokumentärt material? Kanske är det sällan som en person har alla de egenskaper som krävs för att en karaktär ska bli riktigt intressant. Ett tips är därför att kombinera olika reella personers egenskaper och åsikter för att på så sätt skapa en komplex karaktär.

Hur Susanne kommer förhålla sig till de dokumentära miljöerna för att skapa en trovärdig text är också en intressant fråga som vi tog upp. Här gäller det verkligen att hitta tidsandan och skapa realistiska tankar och åsikter hos karaktärerna, så att även dessa framstår som genuint trovärdiga.

Susanne Holm

Nästkommande steg i skrivprocessen

Som för många författare är nästa steg i Susannes skrivprocess att skapa ett synopsis, där hon hittar på fiktiva händelser, och inte minst konflikter – för ofta är det just konflikterna i en roman som driver handlingen framåt. Samtidigt kommer Susanne att sätta upp små deadlines för när hon ska ägna sig åt skrivandet. 

Jag önskar Susanne stort lycka till med sitt fortsatta spännande skrivprojekt – och precis som jag tror jag att alla de som tittade på den digitala kvällsfikan, som ägde rum via Zoom, ser fram emot att få läsa Susannes bok när den är klar.

Stort tack Susanne för din medverkan! Och tack även till er som tittade!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *