Pitcha din roman – så gör du

Vad handlar din roman om? Den frågan har du säkert fått många gånger när du berättat om att du skriver. Redan här är det viktigt att du fångar din potentiella läsares intresse. Det kan du göra med en bra pitch!

Vad är en pitch?

Pitch är ett ord som används flitigt i säljsammanhang.  Enkelt förklarat så är en pitch ett kort tal eller en skriven text som används för att sälja in en idé, men även en bok eller film. I USA används pitchar flitigt när det handlar om möten mellan författare och bokagenter.

 Vad bör du tänka på?

Du har få minuter, eller kanske bara några sekunder, på dig för att väcka någons intresse. Därför är det viktigt att pitchen är kort och rapp och att den fångar åhörarens eller läsarens intresse direkt. Den bör helt enkelt vara oemotståndlig. Pitchens syfte är nämligen att väcka ett så stort intresse som möjligt för din bok.

 Vad bör du börja med?

Precis som med själva romanen så är anslaget A och O. Sträva därför efter att gripa tag i åhöraren eller läsaren redan med första meningen. På engelska kallas det här för en one-line – en enradare. Här gäller det att berätta så intressanta detaljer om din roman som möjligt.

Vad innebär en bra enradare?

I boken ”Save the Cat!” ger filmmanusförfattaren Blake Snyder flera bra tips på hur man skapar en pitch eller enradare. Han menar att pitchen måste uppfylla fyra kriterier, som ser ut ungefär så här:

  1. Pitchen bör vara ironisk – det här kan man kanske ta med en nypa salt, men lite humor är kanske aldrig fel? Givetvis beror det här även på vilken genre du skriver i.
  2. Pitchen bör skapa en fängslande inre bild hos den som lyssnar eller läser – och det här är kanske det allra viktigaste. Här gäller det att sätta igång läsarens fantasi så att hen ser tydliga bilder framför sig. Var gärna så originell och nyskapande som du bara kan.
  3. Pitchen bör ge en tydlig bild av vilken genre du skriver i och vem din målgrupp är.
  4. Pitchen bör ha vad Snyder kallar en ”killer title” – den bör helt enkelt ha en mördande bra titel.

Vad kan du mer göra för att väcka intresse?

  1. Arbeta utifrån en frågeställning – ställ en fråga och låt pitchen vara svaret på den.
  2. Fokusera på konflikten i din berättelse.
  3. Glöm inte berätta om din romans huvudkaraktär – vad gör hen speciell?
  4. Tänk på att gestalta och inte återberätta – det här hänger ihop med att skapa inre bilder hos läsaren.
  5. Tänk på att inte ha med för många detaljer – väck i stället läsarens nyfikenhet efter att få veta mer.
  6. Fokusera på vad som är unikt med just din roman – varför ska man helt enkelt läsa den?

Lycka till med din pitch!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *