Pratstund med Johan Eriksson från Jag är fan inte inskränkt!

Idag intervjuar jag Johan Eriksson som är huvudperson i årets VM-bok Jag är fan inte inskränkt! av Anders Königsson. Romanen gavs ut i början av juni i år på AK förlag och finns att köpa på förlagets hemsida samt i de flesta nätbokhandlar.

Johan finns på Instagram som @johanbackpacker.  

Vem är du Johan Eriksson?
Jag är en fotbollsälskare som var på väg att få en riktigt framgångsrik karriär. Tyvärr slogs den sönder på grund av en knäskada. Den skadan fick sen många andra följder och påverkade mitt liv i grunden.

 

Varför ska man läsa boken om dig?
Jag är övertygad om att boken är intressant för väldigt många. Den som har satsat på något av hela sitt hjärta, men av någon anledning fått se sina drömmar slås i kras. Den som någon gång har backpackat. Den som gillar fotboll och i synnerhet då svenska landslaget. Var och en av de personerna kommer garanterat att känna igen sig i det som händer. Dessutom råkade jag ut för så många märkliga saker under min resa. Saker som jag fortfarande skrattar åt själv och som jag är övertygad om att andra också kommer att roas av.

Jag är fan inte inskränkt! är en intressant titel. Var kommer den ifrån?

Titeln är tagen från en händelse i mitt kök. Då min flickvän Maria dumpade mig. Bara sådär. Då utbrast hon att jag var så inskränkt. Jag blev förbannad och sa just det: Jag är fan inte inskränkt!

Är du en inskränkt person?
Haha ja jag var nog det när det här hände.

Romanen handlar om din långresa till Indonesien, Australien och Nya Zeeland. Varför gav du dig iväg?
Maria och jag hade bestämt att vi skulle åka iväg tillsammans. Men eftersom hon gjorde slut ändrades de planerna rätt radikalt. Jag stod då lite grann i valet och kvalet om jag skulle åka, men samtidigt visste jag att det inte fanns något alternativ. Varför förstår man om man läser boken.

Berätta om något häftigt du var med om på resan!
Oj, det var så mycket. Det här är otroligt häftiga länder alla tre. De ligger i samma del av världen, men är väldigt annorlunda sinsemellan. Just det, hur länderna är och vad som kan hända när man är där fick jag verkligen uppleva. Jag ska inte avslöja för mycket, men det var både väldigt roliga saker som hände. Som att surfa, sandboarding, rätt vilda partynätter, alla roliga och fantastiska människor jag träffade. Men även grejer som var rätt obehagliga eller till och med ganska skrämmande. Som sexhandel, att jag blev väldigt sjuk och att jag hamnade mitt i extremt polisvåld.

Vad har du lärt dig om dig själv och världen på din resa?
Otroligt mycket. Den här resan förändrade verkligen mitt liv, på många olika sätt. Det är också det som är så fascinerande med att resa. Att man både lär känna sig själv och människor man träffar. Och genom dem platserna man besöker och även platserna som de kommer ifrån.

Vad skulle du säga att definitionen av en backpacker är och skulle du kalla dig för backpacker nu?
Det här är en väldigt intressant fråga. Den är lite för komplex att svara på kort här. Men jag och en engelsman som heter Mike, som jag träffade på resan, hade ett väldigt intressant samtal när vi var ute och vandrade på Nya Zeeland. Då pratade vi om just det här. Jag kan rekommendera alla att läsa den biten av boken noggrant. När jag själv läser det nu, fast det är länge sedan det här hände, får jag fortfarande en wow-upplevelse. Det var ett ögonblick, av flera under den här resan, som verkligen påverkade min syn på livet.

Du har även startat ett eget Instagram-konto, som man kan se på AK Förlags hemsida. Hur kommer det sig att du gjorde det?
Det var faktiskt Anders Königsson, som driver AK Förlag och som har skrivit boken om min historia, som undrade om jag ville starta ett Instagram-konto. Jag hade berättat för honom att jag hade en hel del bilder från den här resan som boken handlar om. Han tyckte då att det vore kul om jag delade med mig av dem. Så det gjorde jag. Eftersom boken lanserades precis i samband med att fotbolls-VM startade blev det mest bilder från det i början. Men sedan har jag lagt upp en hel del bilder från min resa också. Jag kan även avslöja att det kommer att komma bilder från andra resor på mitt Instagram-konto framöver…

Tack för pratstunden Johan!
Tack själv!

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *