Kvinnohistoriska kvällsfikor

Jag är även engagerad i nätverket Kvinnohistorier, som startades våren 2020. Tillsammans vill vi lyfta fram historier om kvinnor – både skrivna som oskrivna – från dåtid till nutid.

Under våren och hösten 2020 samt under våren 2021 arrangerade jag en rad kvinnohistoriska kvällsfikor via Zoom där jag samtalade med en mängd författare.

Så här såg programmet ut:

Program 2020

Trolldomsprocesser

Den 3 september 1668 inleddes de förta trolldomsprocesserna, mer kända som häxprocesserna, i Älvdalen. Under september månad 2020 lyfte därför de kvinnohistoriska kvällsfikorna upp de nordiska trolldomsprocesserna i ljuset. Då fick tittarna träffa författare som skriver om trolldomsprocesser som ägde rum i olika delar av Sverige, men även på Åland och i Norge.

2 september Annika Andebark

Onsdagen den 2 september 2020 gästade den före detta advokaten och numera författaren Annika Andebark fikan. Annika debuterade i mars 2020 med sin suggestivt prosalyriska roman Oväsen i Älvdalen, där hon lyfter fram och gestaltar den dolda historien om trolldomsprocesserna, även kallade häxprocesserna, i Älvdalen. Romanen bygger på verkliga protokoll som Annika använt på ett spännande sätt i boken. Under Sveriges första digitala kvinnohistoriska bokmässa den 27 maj 2020 släppte Annika sin andra bok Sätta punkt, där hon berättar om grunden till sitt författarskap.

9 september Carina Karlsson

Den 9 september 2020 var författaren Carina Karlsson, som debuterade 1996 med en diktberättelse om en av de kvinnor som dömdes för trolldom på Åland på 1660-talet, fikan. Sedan debuten har Carina gett ut tolv böcker i olika genrer, varav den senaste var romanen Märket (2019) som behandlar de åländska trolldomsprocesserna. Märket är sista och tredje delen i en historisk romansvit, där kvinnoöden genom olika tider gestaltas. 2017 tilldelades Carina utmärkelsen Årets feminist av Feministakademien på Åland. 

16 september Oskrivna kvinnohistorier från Älvdalen

Under den kvinnohistoriska kvällsfikan den 16 september handlade det om de oskrivna kvinnohistorierna. Programmet skiljde sig från tidigare fikor – flera gäster var nämligen inbjudna för att tala om den kultur som fanns i Älvdalen när häxprocesserna började. Förutom författaren Annika Andebark fick tittarna även möta Ulrika Jäger som är lövjerska, Anitha Jerlerud, vars mormor växte upp i Älvdalen i ett samhälle där folktron var stark samt konstnären och poeten Sofia Alfredsson som har gett ut flera böcker på älvdalska, varav den senaste är Det ekar från det som har varit – Folktro i saga och dikt.

23 september Elin Hansen

Onsdagen den 23 september 2020 gästade den norska författaren Elin Hansen, som är född i Vadsø i Finnmark, Norge, och som sedan 1989 är bosatt i Bodø i Nordland, fikan. 2019 debuterade hon med romanen Ildtunger (Eldtungor), som handlar om de brutala förföljelserna av kvinnor i Finnmark under 1600-talet. Bland annat behandlar boken ordens makt, om hur eld på människors tungor kan få ödesdigra konsekvenser för de som drabbas. Historikern Rune Blix Hagen har skrivit romanens efterord. Ildtunger, som köptes in av Kulturrådet i december 2019, är första boken i en planerad trilogi, där bok två kommer att ha den finska invandringen till Finnmark som historisk ram.

30 september Anna Vild

Den 30 september gästade folkloristen och artisten Anna Vild fikan. 2019 släppte Anna sitt debutalbum Vårskrik, där låten ”Skål för våren”  handlar om Malin Matsdotter som brändes levande på bål 1676 i Stockholm. Engagemanget för kvinnohistoria genomsyrar Annas konstnärskap. Den 15 augusti 2020 hade även berättarkonserten Oväsen i Älvdalen, som är baserad på Annika Andebarks roman med samma titel, premiär. I samband med detta kom Anna i kontakt med Patricio Silva, som producerade Annas album Oväsen, där ”Älven” var den första låten som släpptes.

Företagsamma 1800-talskvinnor

Under tre veckor i oktober uppmärksammade de kvinnohistoriska kvällsfikorna svenska 1800-talskvinnor och deras kamp och företagsamhet i olika former.

Under samtalen fick tittarna möta författare och forskare som lyfter fram kvinnor som gjort karriär såväl efter som under sin levnad, kvinnor som kämpat för ensamställda mödrar och deras barns rätt, men även kvinnor som haft monopol i krogbranschen.  

7 oktober – Louise Uggla

Onsdagen den 7 oktober gästade författaren Louise Uggla den kvinnohistoriska kvällsfikan. 2016 debuterade Louise med Breven från himmelen: en brevroman om Hedda Leijonhufvud von Koch. Boken handlar om Louises mormors mor Hedda Leijonhufvud (1847–1921) som började sin karriär efter sin död. Telepatiskt tog hon nämligen kontakt med sin äldsta dotter och bad henne att även vidarebefordra det hon fått förmedlat till sig av Hedda Leijonhufvud till sina syskon. De brev som berörde Louises mormors familj blev nedtecknade i en skrivbok. Ett av kvällens teman är om sådan information verkligen kan finnas och om det i så fall kan förklaras på vetenskaplig väg. Här kan du kan läsa mer om Louise Ugglas författarskap.

14 oktober – Ragnar A. Söderling

Onsdagen den 14 oktober 2020 gästade författaren Ragnar A Söderling den kvinnohistoriska kvällsfikan. Ragnar debuterade som romanförfattare 2019 med Flickebarnet Signe, som är första delen i en trilogi inspirerad av Signe Bergners liv (1881–1945). Signe, som själv var fosterbarn, drev bland annat en kamp för ensamställda mödrars och deras barns situation under 1900-talets början. Ett av bokens viktiga teman är den historiska utvecklingen för kvinnor under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Här kan du läsa mer om Ragnar A. Söderling och hans författarskap.

21 oktober – Idun Vinterros

Onsdagen den 21 oktober gästade teaterregissören och manusförfattaren Idun Vinterros den kvinnohistoriska kvällsfikan. De flesta av Iduns pjäser utspelar sig i historisk tid och fokuserar på kvinnors liv. Eftersom Idun brinner för kvinnohistoria håller hon även på att ta en kandidatexamen i historia, med inriktning på just kvinnohistoria. I sin forskning har hon djupdykt ner i kvinnors yrkesliv och egen företagande från 1700-talet och fram till 1930. Bland annat har hon fokuserat på kvinnors monopol inom krogbranschen i Sverige under 1800-talet.

Religion, integration och nya perspektiv

Under fyra veckor fokuserade de kvinnohistoriska kvällsfikorna på religion, integration och nya perspektiv.

Under samtalen fick tittarna möta författare som skriver om såväl historiska som nutida kvinnor som alla får göra sina egna röster hörda och som kämpar för att själva få bestämma över sina liv och över hur de blir sedda.

28 oktober – Lotta Persdotter

Onsdagen den 28 oktober gästade författaren Lotta Persdotter den kvinnohistoriska kvällsfikan. 2019 romandebuterade hon med Magdalena – Yeshuas ljus, där läsaren får se ett helt nytt perspektiv på historien. I boken, som både är en historisk roman och en historia om kärlek, kamp och illusioner, fyller Lotta de gamla skrifternas luckor. Gamla historiska tolkningar får must och liv och resultatet är Magdalenas egen historia. Precis om en av karaktärerna i romanen lever Lotta också ett dubbelliv. Förutom att vara författare arbetar hon som tjänsteman i offentlig sektor. Nu arbetar Lotta även med ett nytt manus, om Kleopatras båda tvillingbarn Kleopatra Selene och Alexander Helios. Här kan du läsa mer om Lotta Persdotter och hennes författarskap.

4 november – Annelie Myllymäki

Den 4 november fick tittarna träffa författaren Annelie Myllymäki på den kvinnohistoriska kvällsfikan. Annelie debuterade 2019 med romanen Tango och tårar, som är första delen i ett familjedrama som utspelar sig i Norrköping på sent 1960-tal. I september 2020 medverkande Annelie i vandringsutställningen När Finland kom till Sverige, som producerades av Sverigefinska Riksförbundet och som handlade om finländare som flyttade till Sverige för att arbeta inom den blomstrande svenska industrin. Temat för kvällen var bland annat Annelies egen dubbla kultur och hennes uppväxt som finsk invandrare. Annelie har även gett ut Vilsna själars vandring, som är andra delen i trilogin.  

11 november – Hussam Alkoblawi

Onsdagen den 11 november gästade Malmöförfattaren Hussam Alkoblawi den kvinnohistoriska kvällsfikan. 1992 blev han Skånes förste auktoriserade tolk mellan svenska och arabiska, och numera arbetar han som rättstolk, tolklärare, språkhandledare och föreläsare inom ämnena integration och kultur. Hussam har tidigare gett ut fyra ordböcker, varav en av dem är Sveriges mest omfattande ordbok mellan svenska och arabiska. Den innehåller 500 000 ord och finns att tillgå kostnadsfritt både på nätet och som app. Hussam har även skrivit fackboken Kvinnan i islam och diktsamlingen jag är ingen poet. 2020 romandebuterade han med den komplexa boken Utan min slöja. Här kan du läsa mer om Hussam Alkoblawi och hans författarskap.

18 november – Lisa Wool-Rim Sjöblom

Onsdagen den 18 november gästade serietecknaren, illustratören och aktivisten Lisa Wool-Rim Sjöblom fikan. 2016 seriedebuterade Lisa med det självbiografiska albumet Palimpsest (Galago). som handlar om hennes sökande efter sina rötter i Sydkorea, men som även är en tuff uppgörelse med en korrupt och cynisk adoptionsindustri. 2021 utkommer hennes nästa seriealbum som kommer att lyfta fram två Chileadopterades berättelser om hur de stals från sina familjer för att adopteras till Sverige. Lisa driver även Instagram-kontot chung.woolrim där hon regelbundet lägger upp illustrerade inlägg som informerar om, debatterar och nyanserar framför allt adoptionspolitiska frågor. Här kan du läsa mer om Lisa Wool-Rim Sjöblom och hennes engagemang och författarskap.

Relationer och hälsa

De tre sista fikorna under hösten 202 ägnades åt relationer och kvinnors fysiska och psykiska hälsa. De författare som tittarna fick möta är även verksamma som experter inom dessa områden i sitt yrkesliv.

Under dessa författarsamtal bröt vi tabun och lyfte fram saker som man ofta inte talar om, men som bör få större uppmärksamhet. Samtalen kom att handla om såväl inkontinens som psykisk ohälsa, men även om att lyckas skapa en bra relation både med sig själv och med andra.

25 november – Sylvia Lidén Nordlund

 Onsdagen den 25 november gästade författaren Sylvia Lidén Nordlund från Göteborg fikan. Hennes fokus i yrkeslivet, skrivandet och privat är hur våra relationer påverkar oss från barndomen och i vårt vuxna liv. Hur vi kan fastna i mönster och hur vi kan komma vidare är frågan som hon utvecklar i sina relationsromaner av feelgood-karaktär. Sedan 2016 har Sylvia medverkat i fem novellantologier och med ett kapitel i en antologi om kommunikation. Sylvias första roman Allt det du måste släpptes 2017, den fristående uppföljaren Om du bara vågar kom 2018 och den sista fristående delen Det enda du behöver gavs ut 2019. Alla tre finns även utgivna som e-böcker och ljudböcker av Word Audio och finns exempelvis på Storytel. Läs mer om Sylvia Lidén Nordlund och hennes böcker här.

2 december – Malin Lundskog

Onsdagen den 2 december var författaren, talaren och hälsocoachen Malin Lundskog gäst på den kvinnohistoriska kvällsfikan. 2014 debuterade hMalin med en novell i antologin Insikter. Sedan dess har hon gett ut tolv noveller om allt från dödssynder till kommunikation samt två fackböcker om hälsa, varav den senaste var Glad fri stark. Under 2021 kommer Malin ut med romanen Mariannes mirakel, som handlar om vikten av att kommunicera och vad som händer när vi tror oss veta vad andra tänker. Dessutom tycker Malin att det är dags att vi talar om inkontinens, något som de inte pratar om i romanen. Under hösten 2020 startade Malin även ett Instagram-kontot och podden Min perfekta kropp. Här kan du läsa mer om Malin Lundskog och hennes projekt.

9 december – Pilka Herner

Onsdagen den 9 november gästade författaren och psykoterapeuten Pilka Herner den kvinnohistoriska kvällsfikan. 2019 debuterade Pilka med romanen Mellan stolarna som handlar om psykisk ohälsa och terapi, men framförallt om vad som händer i mötet mellan klient och psykoterapeut. Under många år arbetade Pilka som speciallärare. Då mötte hon både elever och föräldrar med psykisk ohälsa. Detta ledde till att hon utbildade sig till legitimerad terapeut. Nu använder hon sina specialkunskaper för att skapa berörande fiktion om relationer och psykoterapi. Just nu håller hon på att skriva på uppföljaren till Mellan stolarna. Här kan du läsa mer om Pilka Herner och hennes författarskap.

Program våren 2021

Kvinnor på resa

Här fick tittarna följ med fem författare på litterära resor, både i dåtid som nutid, till en rad olika platser, som Provence, New York, Alger och Paris.

6 januari – Beverly Ann Bjerke

Vårens första kvinnohistoriska kvällsfika den 6 januari tog med tittarna på en litterär resa till Provence, där de fick möta den trettonåriga svenska flickan Ann som åker till Franska Rivieran med sin familj och som även får träffa sin mormor som bor vid Alpernas sluttning.  Året är 1953. Gradvis börjar Ann förstå att hennes mormor varit aktiv inom den franska motståndsrörelsen under kriget och hur krigets skugga fortfarande ligger kvar över bygden. På gården bor bland annat också den före detta tyska krigsfången Willi. Hitta hem är en självbiografisk roman om längtan bort, kärleken till en äventyrlig mormor och om hur vuxna ibland kör över barns drömmar.  

Författaren till romanen, Beverly Ann Bjerke, är själv född i Frankrike, men uppvuxen i Sverige. Som ung bodde hon och studerade i Paris. Här kan du läsa mer om Beverly Ann Bjerke och hennes författarskap.

20 januari – Kerstin Melin och Sara Azzam

Den 20 januari fick tittarna följa med på en resa genom 1800-talets Europa i Augusta Söderholms fotspår. Augusta tillhörde den första generationens turister på kontinenten. Reseledare är systrarna Kerstin Melin och Sara Azzam. Augusta var deras farmors mormor. Tillsammans har Kerstin och Sara startat ett mikrohistoriskt projekt där de reser i såväl tid som rum, och det i tidstypiska kläder med vida kjolar, sjalar, snörliv och bahytter – allt för att få en känsla av hur det var att resa som kvinna på den här tiden.

Som egen reseguide använder sig Kerstin och Sara av Augustas egen dagbok från 1847. I boken Augustas resa från 2020, som är rikt illustrerad med foton, får läsaren även ta del av Kerstins och Saras efterforskningar om vem Augusta, medelklassflickan från Norrköping, var.  Här kan du läsa mer om Kerstin Melins och Sara Azzams projekt.

3 februari – Eva Swedenmark

Den 3 februari fick tittarna följa med på en passionerad resa till slutet av 1960-talets Paris där författaren Eva Swedenmarks roman Paris Passion från 2017 utspelar sig. Det är dit de svenska journalisterna och politiska aktivisterna Lena och David reser. Tillsammans vill de vara som Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre och erövra världen och leva i jämlikhet. Det är en tid av politisk hetta, där rörelser som MLF – Mouvement de libération des femmes (Kvinnornas frihetsrörelse) växer fram. Lenas och Davids postkoloniala engagemang tar dem även till Alger i det nyligen avkolonialiserade Algeriet. Allt blir dock inte som de tänkt sig. Att leva i ”fri kärlek” visar sig inte vara så lätt som de trott.

Paris Passion är inspirerad av Eva Swedenmarks eget liv som frilansjournalist i Paris på 1960-talet och möten med personer som Jími Hendrix, Gisèle Halimi, Olof Palme och Eldridge Cleaver. Sedan 1990-talet har Eva Swedenmark publicerat ett fyrtiotal böcker. Här kan du läsa mer om Eva Swedenmarks författarskap.   

17 februari – Katja Hvenmark-Nilsson

Den 17 februari tog den kvinnohistoriska kvällsfikan med tittarna till den neonbelysta och mångfacetterade metropolen New York. Det är dit som huvudpersonen Vienna Anderzén i författaren Katja Hvenmark-Nilssons roman Manhattan Transfer från 2019 reser på äventyr med en påse svensk lakrits i väskan och med en dröm om att bli fotograf. I ett kollektiv i Brooklyn, där Vienna flyttar in, träffar hon levnadskonstnären Courtney och hunden Play. New York visar sig bli en omtumlande upplevelse. För att överleva tvingas Vienna lägga sin präktighet åt sidan och bli streetsmart.

Själv älskar Katja New York. Mycket i romanen är hämtat från möten med verkliga New York-bor och deras livsöden. Det här är en samtidshistoria du helt enkelt inte får missa. Här kan du läsa mer om Katja Hvenmark-Nilsson och hennes författarskap.

Actionbrudar och Powerkvinnor

Vårens andra tema var såväl fiktiva som verkliga actionbrudar och powerkvinnor! För visst finns de – både i såväl böcker som i dataspel, men även i verkliga livet. Under fyra onsdagskvällar delade fem författare med sig av hur de bland annat skapar starka och komplexa kvinnliga karaktärer.

3 mars – Catrine Tollström

Den 3 mars fick tittarna möta den coola journalisten Åse Nordenskiöld, som är huvudperson i författaren och lektören Catrine Tollströms psykologiska thriller Experimentet från 2015. När Åse åker till ön Palawu i Stilla Havet för att jobba som projektledare vid Sveriges hittills största produktion av reality-tv kommer hennes kunskaper i kampsport och vapenhantering väl till pass. Bland palmer och korallstränder upptäcker Åse nämligen att allt inte står rätt till. Produktionsledningen på andra sidan ön går inte att få tag i, samtidigt som deltagarna i såpan en efter en försvinner spårlöst.

Catrine har bland annat också skrivit Loppet, en thriller med Vasaloppet som kuliss, och även där får du möta ett persongalleri du sällan sett. Som den expert på spänning Catrine är har hon, tillsammans med andra gästförfattare, skrivit skrivhandböckerna Fängsla dina läsare: väck spänning på djupet och Överraska dina läsare: en idébank för oväntade vändningar, varav den första används som kurslitteratur i kreativt skrivande på universitetsnivå.  Här kan du läsa mer om Catrine Tollström och hennes författarskap.  

17 mars – Greta Bro och Nanna Aida Svendsen

Det finns inte bara Power-kvinnor i litteraturen, utan även livs levande sådana. Den 17 mars fick tittarna möta författarna och poeterna Greta Bro och Nanna Aida Svendsen som båda medverkar i antologin Skiftet/The Shift från 2020. Förutom att läsa upp sina kraftfulla dikter med fokus på föreningen av kvinnlig  arketypisk styrka och en ny sorts maskulinitet, kommer samtalet även att handla om de förändringar som håller på att ske på vår planet just nu och som både Greta och Nanna har varit pionjärer för i femtio år. Med sina dikter utforskar de hur dessa förändringar påverkar oss på såväl ett personligt som ett kollektivt plan. Nästa år släpper Greta även en bok, ”Passionate Wholeness” om just detta ämne.

Greta bor i Massachusetts i USA. Förutom att vara författare arbetar Greta även med människor som vill läka trauman som gått i arv i generationer, samtidigt som hon också är en talangfull sångare och låtskrivare som kombinerar jazz och soul med poesi. Här kan du läsa mer om Greta Bro och hennes projekt. 

Nanna är född i England, men har bott många år i USA. Just nu bor hon med sin man i Sverige. Hon har bland annat gett ut sagoboken Freya and the Magic Cloak, lyriksamlingarna Waterlilies and Warm Hearts, Heart Wisdom Awakening, The Touch of Nordic Light och Hjärtats tidevarv, varav den senaste är översatt till svenska. Nanna har även medverkat i antologin Famna feminint ledarskapHär kan du läsa mer om Nanna Aida Svendsen och hennes skrivprojekt.

Författarsamalet ägde rum på engelska.

31 mars – Jon Nordgren

Den 31 mars fick tittarna stifta bekantskap med den tuffa polisen Sigrid Jakobsson, även kallad Sigge blåtira, som är hjältinnan i den tankeväckande spänningsromanen Underground, en politisk Stockholm noir i 1980-talsmiljö som handlar om mordet på Olof Palme. Historien tar sin början när bokens andra huvudkaraktär Alexander Fågelberg får i uppdrag av en tidning att infiltrera den radikala politiska grupperingen APS. Målet är att avslöja vem som ligger bakom den märkliga organisationen, vars huvudsakliga aktivitet består av att trakassera Sveriges statsminister. Spåren leder rakt in i den internationella stormaktspolitiken. Boken släpptes på Storytel som ljudbok och e-bok i slutet av februari 2021.

Författaren Jon Nordgren är även litteraturvetare och copywriter. Till Underground har han ägnat tio år av research och skrivande. Här kan du läsa mer om boken.

14 april – Christofer Emgård

Den 14 april vidgade vi våra vyer och gav oss in bland kvinnliga actionhjältar i dataspel. Bland annat fick tittarna träffa actionbruden Faith Connor från Mirror’s Edge: Catalyst, ett dataspel som är skapat av den världskände författaren och dataspelsexperten Christofer Emgård. Förutom att Christofer varit huvudförfattare till spel som World in Conflict och Tom Clancy’s: The Division 2, samt medförfattare på andra internationella titlar såsom Battlefield 1 och Star Wars Battlefront II, har han även varit med och skrivit tv-serien 12:13 för SVT, samt skrivit manus till flera seriealbum.

Ett av dessa, The Whispering Dark, är en skräckberättelse som gavs ut 2018 och som är inspirerad av såväl H.P. Lovecrafts skräckromaner som filmen Apocalypse Now av Francis Ford Coppola (i sin tur baserad på Joseph Conrads klassiska roman Mörkrets hjärta). I The Whispering Dark får huvudkaraktären, piloten Hannah Vance, verkligen nytta av sina stridskunskaper när hennes helikopter skjuts ner i fiendeland och hon tvingas konfrontera krigets yttersta mörker. Det blev en actionfylld fika om tuffa samtids- och framtidskvinnor! Här kan du läsa mer om Christofer Emgård och hans projekt.

Leave a Comment

Your email address will not be published.