Kvinnohistoriska frukosten med Annika Andebark 20 maj 2020

Vi fick möta författaren Annika Andebark

I morse kl. 08:00 den 20 maj ägde min första kvinnohistoriska frukost rum. Då träffades jag och författaren Annika Andebark plus ett tiotal deltagare via Zoom, som är ett fantastiskt verktyg för möten där man kan delta var man än befinner sig i världen (själv sitter jag i Paris), bara man har en dator eller mobil.

Oväsen i Älvdalen

Vi pratade om Annikas spännande roman ”Oväsen i Älvdalen” som kom ut på Hoi förlag i maj 2020. I sin suggestivt prosalyrisk roman lyfter Annika fram och gestaltar de dolda historierna om de så kallade häxprocesserna i Älvdalen, där Annika utgått från existerande protokoll. Jag rekommenderar varmt boken! Övriga ämnen vi diskuterade var bland annat normbrytande och starka kvinnor, vilka ofta var just de som blev anklagade för att vara trollkonor, om Annika hade ett genustänk när hon skrev, plus hur hon så väl lyckats med att gestalta både de utsatta kvinnorna och maktens män.

Här kan du läsa mer om boken Oväsen i Älvdalen.

Här hittar du Annikas blogg, där hon regelbundet publicerar material om trolldomsprocesserna.

Här hittar du Annikas YouTube-kanal, där du bland annat hittar delarna i Annikas minidokumentärserie om trolldomsprocesserna.

De kvinnohistoriska frukostarna

De kvinnohistoriska frukostarna är ett forum för diskussion och inspiration. Här kommer du att möta fler som ser vikten av att lyfta fram kvinnohistoria och kvinnors historier.  Bland annat kommer flera författare att dela med sig av hur de använt och använder sig av pennan för att lyfta fram kvinnor.

Evenemangen äger rum digitalt via plattformen Zoom.

Paraplyprojektet Kvinnohistorier

De kvinnohistoriska frukostarna ingår i paraplyprojektet Kvinnohistorier, där bland annat jag och Annika är engagerade, Tillsammans vil vi lyfta fram historier om kvinnor – både skriva och oskrivna – från dåtid till nutid.

Här hittar du länken till den nystartade webbsidan kvinnohistorier.se.

Program för de kvinnohistoriska frukostarna, samt till flera andra inspirerande evenemang, hittar du där.

Kvinnohistorier har även en sida på Facebook. Den hittar du här. Gilla gärna sidan – även där kommer inspirerande och spännande evenemang att presenteras.

Vill du vara gäst på en kvinnohistorisk frukost?

Skriver du själv om kvinnohistoria eller historier om kvinnor? Då är du varmt välkommen att vara min gäst i programmet. Du kan kontakta mig via mejl: helenahansentexta@gmail.com eller fylla i kontaktformuläret här på min hemsida.

Prenumerera på kvinnohistoriers och mitt nyhetsbrev

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som händer, samt även få fina erbjudanden är du varmt välkommen att prenumerera på Kvinnohistoriers och mitt nyhetsbrev. Kontakta mig i så fall på ovanstående mejladress eller fyll i din information under “Prenumerera på mitt nyhetsbrev” på min hemsida.

Ett återkommande evenemang

Idén är att de kvinnohistoriska frukostarna ska vara ett regelbundet och återkommande digitalt evenemang. I framtiden kommer du att kunna köpa ett abonnemang där alla kvinnohistoriska frukostar ingår. Håll utkik framöver i min webbutik och på min och Kvinnohistoriers hemsida för mer info.

Med önskan om inspiration i skrivandet!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *