Igår den 27 maj hade jag äran att ha två gäster på min kvinnohistoriska frukost – Desirée Kjellberg, som är chef för Sveriges fängelsemuseum i Gävle, och den före detta advokaten och numera författaren Annika Andebark, vars bok Oväsen i Älvdalen gav ut i mars i år.
På Zoom-mötet hade jag en bakgrundsbild på Cellfängelset. Under mötet berättade Desirée Kjellberg mer om det, men även om tortyr och förvaringen av de häxanklagade kvinnorna. Framför allt fokuserade vi på den spännande och företagsamma kvinnan Katarina Bure, som blev anklagad för att vara häxa.
Både Desirée Kjellberg och Annika Andebark lyfter på varsitt sätt fram en dold och mörk kvinnohistoria. Och här har du som skriver verkligen en historia att bita tag i!
Vill du ha hjälp i ditt skrivande erbjuder jag just nu ett mycket innehållsrikt och inspirerande skrivpaket som du kan läsa mer om här.
Förutom att Annika tog på sig advokatglasögonen berättade hon även om hur fängelsemuséet gjort stort intryck på henne när hon gjorde research, som man verkligen kan säga att hon gjorde på ett djupt sätt.
För att ta in känslan av hur det var att sitta i det lilla fängelsehålet, och för att på så sätt också skapa en starkt trovärdig skildring i sin roman, där hon på ett mycket effektfullt sätt låter läsaren känna rädslan hos de anklagade, så gjorde fängelsemuseet ett undantag – Annika fick helt enkelt krypa ner i detta otäcka hål.
Hur det gick till kan du se på YouTube-klippet nedan.
Återigen, tack Desirée Kjellberg och Annika Andebark för ett mycket intressant och spännande samtal!
TACK Helena för att du ger oss möjlighet att dela med oss av det vi brinner för.
Jag kan varmt rekommendera att använda museum som inspiration i skrivandet.
På min blogg hittar du även en länk till ett föredrag som jag och Desirée Kjellberg skulle ha haft i mars. Istället blev det livesändning och en film som nu finns på ABF-agera.https://www.andebark.se/2020/05/26/kvinnohistorier-pa-sveriges-fangelsemuseum/
Tack själv Annika för allt engagemang och för all positiv energi som du ger! 🙂