Sätt mål för ditt skrivande 2017

Snart är 2017 här och vad passar då bättre än att sätta upp mål för vad du ska uppnå med ditt skrivande under det kommande året?

Planering

Att sätta mål gör det betydligt enklare att både vidareutvecklas och att uppnå det du vill – detta gäller även när det handlar om skrivande.

Kanske skriver du redan på en roman eller annan bok som du vill få färdig under året? Kanske har du en bokidé som du vill göra verklighet av? Vilket som än är fallet så är planering A och O.

Fundera därför först och främst över vad du har för mål med ditt skrivande nästa år. Vad vill du åstadkomma och hur ska du göra det?

Att dela upp målen i mindre delmål är ett bra knep. Hur mycket vill du till exempel hinna skriva på en dag, en vecka eller en månad?

Tänk på att målen som du sätter bör vara både realistiska och mätbara. Kanske är ditt mål exempelvis att skriva en sida eller en scen i boken varje dag?

Alla författare vet att inspiration inte är något som kommer till en hux flux. Väntar du på att inspirationen ska infinna sig så kan du få vänta länge.

Då är det bättre att själv göra slag i saken. För att skriva en bok krävs det att du verkligen sätter dig framför datorn och skriver.

Avsätt därför tid i din kalender för när du ska skriva. Ska du till exempel skriva en stund varje morgon eller en stund varje kväll? Ska du ha en dag i veckan som är din speciella skrivdag? Ju oftare du skriver desto bättre är det. Då får du in rutin i skrivandet.

Fundera framför allt på hur ofta du bör skriva för att uppnå dina mål.

Även om vissa dagar kanske inte blir så produktiva som du hade tänkt dig från början så är det ändå viktigt att du sätter dig vid datorn och öppnar ditt dokument med din text.

Vet du inte vad du ska skriva? Passa då på att läsa igenom det som du redan har skrivit eller gå igenom din idé igen.

Att göra ett synopsis – det vill säga ett dokument där du planerar för vad du ska skriva och i vilken ordning du ska göra det är alltid en god idé. Det gör oftast skrivandet så mycket enklare. Dela gärna in texten i olika scener – och glöm inte var du ska lägga de stora vändpunkterna.

När du planerar ditt skrivande fundera även på vad inom det skrivande hantverket som du behöver utveckla. Behöver du till exempel bli bättre på att skildra karaktärer eller behöver du lära dig mer om gestaltning eller struktur?

Hur kan du förbättra dessa saker? Kanske behöver du till exempel gå en kurs?

Det är även bra att ha en plan för vad som ska hända när du skrivit och redigerat klart boken. Eftersom man alltid blir hemmablind för sin text är det alltid en bra idé att först skicka den till olika testläsare och sedan till en lektör.

En lektör har just den kunskap som krävs för att se på din texts styrkor och svagheter med professionella ögon – och kan därmed hjälpa dig att vidareutveckla det du skrivit för att din bok slutligen ska kunna bli utgiven.

 

Checklista

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *