Skrivresan till Paris – den första morgonen

Den första morgonen i Paris intog vi vår frukost på uteserveringen på La Coupole.

Det berättar den amerikanske författaren Paul Bowles i sin självbiografi ”Mémoires d’un nomade” (en nomads memoarer) – och detta är precis vad du som följer med på Skrivresan till Paris kommer att få göra.

Det är nämligen på det kända kaféet och brasseriet La Coupole, med sin art déco-dekor, i Montparnasse som vi kommer att inta vår välkomstfrukost och välkomstlunch. Bara miljön är fantastisk. Glöm till exempel inte att titta på pelaren som är dekorerad av Isaac Grünewald!

De galna åren

Det var i Montparnasse som det hände under det galna 1920-talet och på 1930-talet. De bohemiska konstnärerna och författarna hängde på kaféerna La Coupole, La Rotonde, Le Dôme och Le Select. Kyparna hade fått instruktioner om att inte väcka författarna och konstnärerna när de somnade vid borden där de suttit hela kvällen. Picasso och Matisse, Cora Sandel och Cocteau, Georges Simenon och Josephine Baker – alla var de här. Simenon skrev till och med sina polisromaner ”Maigret och den dödsdömde” och “Maigret på hotel Majestic” på plats.

Les Yeux d’Elsa – Elsas ögon: en diktsamling

På invigningskvällen 1927 träffade den franske författaren Louis Aragon, som kanske mest är känd för att under andra världskriget ha tillhört den underjordiska motståndsrörelsen, sin blivande fru författaren Elsa Triolet, som han även skrev en känd dikt till med just titeln ”Elsa”. Hela diktsamlingen heter ”Les Yeux d’Elsa”, Elsas ögon.

Piaf och Hemingway

Efter att La Coupole frekventerats även av Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre, Sonia Delaunay och Edith Piaf kunde man på 1940- och 1950-talet träffa på Ernest Hemingway, James Joyce och Marlene Dietrich.

Judo på uteserveringen

Det sägs även att konstnären Yves Klein (det är efter honom som färgen Klein-blått fått sitt namn) utövade judo på uteserveringen varje kväll under tiden efter andra världskriget. Kanske är det inte att rekommendera? I stället kommer du att få skriva!

Vi ses på La Coupole den 29 maj!

Det är alltså på detta mytomspunna ställe som vi kommer att ses den 29 maj 2019, dagen då Skrivresan till Paris börjar.

Paul Bowles skrev ofta på resande fot – och visst är det något speciellt med det! Alla sinnen öppnas på ett nytt och spännande sätt. Du kommer bland annat att få skrivövningar som sätter igång kreativiteten, samtidigt som du kommer få se på både ditt manus och Paris med nya ögon.

Välkommen på Skrivresa, där du får gå på upptäcktsfärd i ditt manus samtidigt som du upptäcker litteraturens Paris!

Här kan du läsa mer och boka din plats.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *