Ge boken ett andra liv

Häromkvällen när jag och min man var ute på en kvällspromenad i våra kvarter i Belleville hittade vi en kartong full med böcker som stod på en trottoar. Uppklistrad på väggen satt en lapp: ”Servez-vous”. Varsågod och ta, ungefär.

Vi började givetvis genast att rota runt i kartongen för att se vilka böcker där fanns. Bland annat hittade jag en intressant roman om Ingrid Bergman – L’année des volcans (Vulkanernas år) av filmkritikern Francois-Guillaume Lorrain och min man hittade även han en roman om en filminspelning. Personen som ställt ut kartongen på gatan verkade vara en riktig bok- och filmfantast.

Att hitta en kartong eller resväska med böcker på gatan är inget ovanligt här i Paris. Det är ett helt vardagligt och vanligt fenomen. De böcker man inte längre vill ha eller får plats med i bokhyllan skänker man helt enkelt bort till andra som vill läsa – och läsande människor finns det gott om här.

Varje gång som jag hittar böcker blir jag alltid lika glad. Själv behöver jag ständigt nya bokhyllor. Men kanske ska jag ta seden dit jag kommer och faktiskt sortera i hyllorna och skänka bort vissa böcker.

Att på detta sätt ge boken ett andra liv tycker jag är en toppenidé! Vad gör du med gamla böcker som du inte längre vill ha?

5 Comments

 1. Jag bodde i Paris i början av 80-talet, när jag var ung och…ehum…oförstörd. Numera är jag bara ung. Minns inte att det ställdes ut böcker då, det är nog en senare företeelse. Däremot möbler. Om man ville bli av med något så ställde man bara ut det på gatan och vips hade det hittat en ny ägare. Antagligen samma fenomen som med böcker.
  Jag vill tro att fransmän är mer analoga än vi svenskar och därför också uppskattar att sitta och läsa en bok i lugn och ro över en kaffe på ett kafé. Att då hitta en ny bok på en oväntad plats är nog väldigt uppskattat.
  Att lämna efter sig böcker till andra som vill läsa är ett vanligt fenomen i Thailand. Där hittar man lätt nygamla pocketböcker att läsa på de flesta stora språken. Det är trevligt.
  En gång hittade min dotter och jag en stor reseguide från Lonely Planet på Franska över Thailand på en buss vi åkte med. Vi var överlyckliga eftersom vi inte hade någon vettig resguide över landet med oss. Efter ett tag förstod jag varför boken hade lämnats vidare.
  Den var ju så himla otymplig och stor när man reser med lätt bagage. Men jag tog ändå med den hem för jag att gillade den för mycket och för att den kom in mitt liv vid rätt tillfälle. Jag fick både öva franskan samt lära mig mer om Thailand.
  Så nu blev jag inspirerad till att lämna fler böcker vidare jag också. Tack för inspirationen.

 2. Jag är med i FB-gruppen #glömenbok och glömmer mer än gärna böcker lite varstans. Ofta blir det på buss eller tåg eller flygplats eller så, men det händer att jag “glömmer en bok” i ett konferensrum eller på ett fik också. Så ja – jag älskar tanken att skänka böcker vidare så de får ett nytt “syfte” i livet sitt!

  1. Vilken bra idé att “glömma” en bok! Och vilken spännande FB-grupp det låter som. Den ska jag kolla in. 🙂

 3. Jag har inga lästa böcker hemma. Allt jag läst skänker jag vidare. Lämnar ofta på tåg eller till hotell., och vänner så klart! Har startat en bokhylla på kontorshotellet för det ändamålet också.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *