Femton filmer som utspelar sig i Paris – del 1

Redan innan du åker till Paris (kanske har du bestämt dig för att åka på Skrivresan?) kan du uppleva staden genom filmens fantastiska värld. Nedan följer första delen (1–5) av en lista med 15 filmer som utspelar sig i the City of lights. Några av dem är dessutom mina favoriter. 

  1. Midnatt i Paris (2011, Woody Allen)

Det här är den ultimata filmen att se för alla som älskar Paris och vill frossa i litteratur och konst. Den amerikanske författaren Gil, spelad av Owen Wilson, förs från nutid till dåtidens Paris, där han träffar alla de stora namnen: Gertrud Stein, Alice B. Toklas, Hemingway, Zelda och Scott Fitzgerald, Henry Matisse, Man Ray … you name it. Alla är med. Det här är verkligen en liten pärla för dig som vill uppleva Paris à la Belle Epoque och 1920-talets galna år.

 

  1. Paris, je t’aime (2006, 22 olika regissörer: Wes Craven, Gus van Saint, Ethan och Joel Coen m.fl.)

Vill du se Paris olika arrondissements redan innan du åker hit? Då är det här filmen för dig! Le Marais, Place des Fêtes i 20:e (inte långt från där jag bor!), Montmartre, Latinkvarteren, Parc Monceau – att se den här filmen är som att gå på guidad tur i Paris. Min egen favoritepisod är ”Les Tuileries” av bröderna Coen där briljanta Steve Buscemi spelar huvudrollen.

 

 

3. Amélie från Montmartre (2001, Jean-Pierre Jeunet)

Filmen om Amélie Poulain är en veritabel kärleksförklaring till Montmartre, fantasin och livet självt. Vill du uppleva Montmartre av idag är det här helt enkelt en film du måste se. Många av miljöerna finns dessutom på riktigt: ta metrolinje 2 till Blanche och gå uppför rue Lepic så kommer du till Café des 2 Moulins på nummer 15, där filmens Amélie jobbar som servitris. En bit därifrån, på rue des Trois-Frères, finns närbutiken Collignon. Båda ställena säljer (så klart) Amélie-vykort, och många turister hittar hit, men de är ändå värda ett besök.

 

  1. De älskande på Pont Neuf (1991, Leos Carax)

Det här är vad jag skulle kalla en klassiker, i alla fall är filmen en av mina absoluta favoriter. Paris är här sett ur två udda perspektiv: ur den hemlöse alkoholisten Alex (Denis Lavant) och konstnären Michèles (Juliette Binoche), som håller på att förlora synen. Av en slump finner de varandra och skapar så en tillvaro på Pont Neuf, Paris äldsta bro, medan den är stängd för reparation. Kärlekshistorien är alldeles magisk.

 

 

  1. En katt i Paris (2010, Alain Gagnol och Jean-Loup Felicioli)

En katt i Paris, eller som den heter på franska: Une vie de chat, är en tecknad film där du får se Paris ur en katts perspektiv. På dagarna stannar katten Dino hemma hos Zoé, medan han på nätterna är tjuven Nicos hjälpreda. Stämningen i filmen är lite härligt småkuslig, samtidigt som man kan njut av miljöerna. Bland annat spelar katedralen Notre Dame en stor roll. Det här är helt enkelt en film för dig som (precis som jag) gillar både katter och Paris.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *