Genusbokcirkeln

Välkommen att vara med i den genusmedvetna bokcirkeln som drar igång under hösten 2022!

Då läser vi fler romaner med fokus på kvinnoroller, mansroller, normer, frågor som rör HBTQIA+ med mera.

Välkommen att anmäla ditt intresse till bokcirkeln hösten 2022 genom att fylla i formuläret längst ner på sidan! 

Sju träffar med avslutande skrivövning

Efter varje boksamtal kommer vi även att göra en skrivövning som är baserad på boken vi läst. Om du vill får du gärna läsa upp din text och få respons från mig och resten av gruppen. Men det finns så klart inget krav på att varken prestera eller läsa upp sin text.

Du kommer även att bli inbjuden till en Facebookgrupp, där vi till exempel kan fortsätta diskussionen, lägga ut boktips och mycket mer.

Behöver du ha några förkunskaper?

Det enda du behöver göra är att läsa boken i fråga. Några förkunskaper om genus behöver du inte ha, men säkerligen är du intresserad av frågor som rör kvinnoroller, mansroller, normer, identitet med mera.

Det finns inte heller några krav på att prestera när det gäller skrivövningen som vi kommer att göra efter varje boksamtal. Se det här helt enkelt som ett kul sätt att ses och prata böcker och skriva en stund.

Hur fungerar Zoom?

Behöver du hjälp med hur Zoom fungerar är du varmt välkommen att kontakta mig så hjälper jag dig.

Vad kostar det?

Att vara med kostar 699 kr för sju bokcirkelträffar med efterföljande skrivövning varje gång.

Hur många personer kan vara med? 

Observera att platsantalet är begränsat till max tio personer, detta för att alla ska känna sig trygga och få utrymme att uttrycka sig under boksamtalen, men även under skrivövningarna. Vi ses alltid på en torsdag kl. 18.00.

 
BÖCKER HÖSTEN 2022


RUIN av Nasim Barghasi – torsdag den 27 januari kl. 18.00

Vi inleder höstens genusbokcirkel med att läsa en experimentell kortroman om en kvinnlig antihjälte – Aziza, som förutom att jobba på en myndighet nära Sveavägen i Stockholm, dricker, skriver och röker på. När Aziza var liten flydde hon med sin teaterspelande pappa från Mogadishu i Somalia, men efter en tid i Sverige övergav pappan henne. Under berättelsens gång minns Aziza barndomen, flykten och mormor. Samtidigt växer en skuld fram gentemot mamman, som dog strax efter förlossningen. Medan världen utanför håller på att rasa samman och naturen blir smärta, slutar Aziza att gå till jobbet. Istället skriver hon intensivt på sin text och träffar udda typer på lokala barer.

Den 12 januari 2022 har du chansen att träffa Nasim Barghasi live via Zoom för ett digitalt författarsamtal. Här kan du läsa mer.


ANNA OCH HENNES SYSTRAR: ÅTTA BERÄTTELSER OM MÄNS VÅLD MOT KVINNOR av Tina Olby 

Det här är en viktig och berörande bok, där de åtta berättelserna speglar kvinnors utsatthet av våld och kränkningar i nära relationer, något som tyvärr fortfarande är alltför vanligt i dagens samhälle. Genom sitt arbete i olika kvinnojourer har Tina Olby stor erfarenhet och kunskap i ämnet. Här ger hon röst åt kvinnor som kämpar för ett liv utan våld. Bokens efterordet är skrivet av fil.dr. och författare Carin Holmberg, som bland annat berättar om hur lika män är i sina strategier, metoder, ord och anklagelser som de använder för att bryta ner kvinnan och legitima det psykiska och fysiska våldet.

Den 9 februari 2022 har du chansen att träffa Tina Olby live via Zoom för ett digitalt författarsamtal. Här kan du läsa mer.

NATTDJUR av Camila Sosa Villada

Nu är det dags att förflytta sig till Argentina. Nattdjur är en autofiktiv roman som tar avstamp i den lille Cristians förvandling till Camila. Som tonåring lämnar Camila den argentinska landsbygden och beger sig till Córdoba för att studera. En natt går hon till Park Sarmiento, där hon träffar en flock transpersoner, ledd av matriarken Tía Encarna. Sammanförda av prostitution, våld, och kärlek bildar de sin egen lilla familj i Tía Encarnas rosa hus. Levnadsöden och fabler flätas samman i berättelse om rätten att älska, älskas och kampen om att få vara sig själv. Nattdjur är ett explosivt manifest, ett vittnesbörd över det våld som samhället utsätter transpersoner för, men även en skildring av styrka. Camila Sosa Villada tar oss in i en berättelse som är lika overklig som sann, och lika smärtsam som lustfylld. Hennes röst, som är rå, uppriktig, cordobesisk, med toner av Wislawa Szymborska, Marguerite Duras och Carson McCullers, lyckas knäcka vår ofta oreflekterade tro kring de psykologiska och intima beslut som tas i en människas födelse utanför det biologiska ödet. 

DU OCH JAG, ALFRED av Marie Wetterstrand 

I den självbiografiska och drabbande boken Du och jag, Alfred skriver Marie Wetterstrand om hur det är att föda en död liten pojke, lämna honom ifrån sig, sörja honom och begrava honom. Hon skriver om sorgearbetet, om att våga bli gravid igen, om att bära på och föda ett nytt barn och om att långsamt hitta tillbaka till ett liv och en vardag som fungerar, trots den stora förlusten. Du och jag, Alfred är en personlig, men ändå djupt allmänmänsklig berättelse. Den ger igenkänning, förståelse, tröst och hopp för alla föräldrar som förlorat ett efterlängtat litet barn.

Den 2 mars 2022 har du chansen att träffa Marie Wetterstrand live via Zoom för ett digitalt författarsamtal. Här kan du läsa mer.

 
KAJAKBYGGERSKAN av Gunilla Cullemark

Kajakbyggerskan handlar om Mia, vars liv omkullkastas när hennes långa sambo-förhållande tar slut. Efter separationen tappar hon fotfästet och isolerar sig hemma i lägenheten. Dagarna fyller hon med att slösurfa på nätet och betrakta livet som pågår i vårsolen utanför hennes fönster. Men så hamnar hon på en webbsida om kajakbygge. Sidan drivs av australiensaren Jim. Hans ritningar inspirerar Mia till att bygga en egen kajak, trots att hon inte har gjort något liknande sedan träslöjdens skeva smörknivar. Det dröjer inte länge förrän Mia inser att hon tagit sig vatten över huvudet och måste hitta någon som kan det där med att bygga kajaker. Hon vänder sig till Jim som blir hennes byggcoach. Efterhand känner Mia ett allt starkare sug efter att släppa taget om sitt gamla liv, att ta på sig vandringskängorna och bara gå, som hennes farmor brukade säga. Men kommer Mias kajak att bära henne?

Den 6 april 2022 har du chansen att träffa Gunilla Cullemark live via Zoom för ett digitalt författarsamtal. Här kan du läsa mer.

GÖRA SIG KVITT EDDIE BELEGUEEULE av Édouard Louis

Den här gången är det dags för en hyllad debutbok av en av Frankrikes nya stjärnförfattare. Det här är tjugoettårige Édouard Louis uppgörelse med sin barndom och sitt liv som Eddy Bellegueule, den alltför feminine lille pojken i den hårda bruksorten i norra Frankrike. Han viftar för mycket med armarna, pratar för gällt, går konstigt. I den lilla byn där allting sedan generationer tillbaka kretsar kring fabriken där männen sliter och förstör sina ryggar, teven konstanta brus och alkohol blir Eddy den som står ut och som mobbas skoningslöst i skolan. Pappan super och familjen lever på fattigdomsgränsen. Louis gör allt för att passa in, bli en man, men han är i slutänden det alla anklagar honom för: homosexuell. Här får vi ta del av en skakande skildring av ett Frankrike så långt bort från Paris man kan tänka sig, samtidigt som vi får en skoningslös inblick i sociala mönster

DOCKAN BELLA av Nina Bouraoui

Under höstens sista bokcirkelträff stannar vi kvar i Frankrike, där vi bland annat rör oss i Paris nattliv. Dockan Bella är en självutlämnande berättelse som är skriven i dagboksform och som handlar om en ung kvinnas utforskande av sin sexuella identitet, kärleken och skrivandet. Nina Bouraoui är känd för sin språkiga skicklighet och för att skriva romaner där kroppen ofta står i fokus.

Hoppas att vi ses hösten 2022!

välkommen att anmäla dig till vårens bokcirkel!