Under våren 2022 är de inspirerande författarsamtalen som arrangeras via Zoom tillbaka!
En onsdagskväll varje månad kl. 19–20, från och med januari till och med april har du chansen att helt kostnadsfritt träffa fyra spännande författare som samtalar med mig om sina böcker och sitt skrivande, plus att du har möjlighet att ställa frågor.
Vårens tema är kvinnoliv.
12 januari 2022 kl. 19.00 – Nasim Barghasi
Ruin är en kortroman om antihjälten Aziza, som när hon inte jobbar på en myndighet nära Sveavägen, dricker, skriver och röker på. När Aziza var liten flydde hon med sin teaterspelande pappa från Mogadishu i Somalia, men som efter en tid i Sverige övergav henne. Under berättelsens gång minns Aziza barndomen, flykten och mormor. Samtidigt växer en skuld fram gentemot mamman, som dog strax efter förlossningen. Medan världen utanför håller på att rasa samman och naturen blir smärta, slutar Aziza att gå till jobbet. Istället skriver hon intensivt på sin text och träffar udda typer på lokala barer. Romanen gavs ut på Ekström & Garay 2021.
Nasim Barghashi föddes 1979 i Iran, Teheran, mitt under den iranska revolutionen. Han har vuxit upp nära teatern då båda föräldrarna är skådespelare. Vid 5 års ålder flydde Nasim och hans familj undan kriget till Sverige, Stockholm. I föräldrarnas teaterturnéer runt om Sverige och Europa växte han upp bakom scenen. Han började tidigt skriva drama, prosa och dikter på svenska. Våren 2017 gjorde han dramatikerdebut med pjäsen Sprickor i ljuset på Kilen, Kulturhuset Stockholm.
Här kan du läsa mer om Nasim Barghasi på Draken Teaterförlags sida. Ruin finns att köpa på Bokus och Adlibris.
9 februari kl. 19.00 – Tina Olby
Anna och hennes systrar: åtta kvinnors berättelser om mäns våld mot kvinnor är en viktig bok, där de åtta berättelserna speglar kvinnors utsatthet av våld och kränkningar, något som tyvärr fortfarande är alltför vanligt i dagens samhälle. Boken skapar en bättre förståelse för kvinnors lidande och kamp så att de kan få adekvat stöd och bemötande av civilsamhället och myndigheter. Kvinnor som utsätts för mäns våld är värda allt stöd och all respekt.
Tina Olby har under sitt långa engagemang i kvinnojoursrörelsen mött hundratals våldsutsatta kvinnor. Med erfarenhet och kunskap ger hon röst åt kvinnornas kamp för ett liv utan våld.
Efterordet är skrivet av fil.dr. och författare Carin Holmberg, som bland annat berättar om hur lika män är i sina strategier, metoder, ord och anklagelser som de använder för att bryta ner kvinnan och legitima det psykiska och fysiska våldet.
Boken gavs ut 2021 på Lava förlag. Boken finns att köpa på Bokus och Adlibris. Du kan även lyssna på boken på Storytel.
6 april kl. 19.00 – Gunilla Cullemark
Kajakbyggerskan handlar om Mia, vars liv omkullkastas när hennes långa sambo-förhållande tar slut. Efter separationen tappar hon fotfästet och isolerar sig hemma i lägenheten. Dagarna fyller hon med att slösurfa på nätet och betrakta livet som pågår i vårsolen utanför hennes fönster. Men så hamnar hon på en webbsida om kajakbygge. Sidan drivs av australiensaren Jim. Hans ritningar inspirerar Mia till att bygga en egen kajak, trots att hon inte har gjort något liknande sedan träslöjdens skeva smörknivar.
Det dröjer inte länge förrän Mia inser att hon tagit sig vatten över huvudet och måste hitta någon som kan det där med att bygga kajaker. Hon vänder sig till Jim som blir hennes byggcoach. Efterhand känner Mia ett allt starkare sug efter att släppa taget om sitt gamla liv, att ta på sig vandringskängorna och bara gå, som hennes farmor brukade säga. Men kommer Mias kajak att bära henne?
Gunilla Cullemark är född 1960 och bor i Stockholm. Författardrömmarna väcktes när hon som nioåring fick uppdraget av fröken att skriva en stenålderspjäs. Pjäsen skrevs, men havererade till Gunillas stora besvikelse på grund av att ingen tog på sig regin. Många år senare sprider hon berättarglädje med föreställningar i skolorna via sitt företag SkrivSprånget. Gunilla har tidigare kommit ut med romanen Luskokarungen och novellsamlingen Vinddrake samt skrivit manus till flertalet pjäser för kulturföreningen RoJ. Den mest uppmärksammade pjäsen handlade om tvätteriarbetarna i Haninge på 1920-talet.
Läs mer om Gunilla Cullemark och hennes författarskap på hennes hemsida. Kajakbyggerskan gavs ut på Hoi förlag 2020. Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris. Du kan även lyssna på boken på Storytel.
27 april kl. 19.00 – Marie Wetterstrand
”Natten mellan den nionde och den tionde maj 2010 hände det största som dittills hänt i mitt liv: Jag blev mamma och ändå inte. Jag fick en liten son och ändå inte. Det här är berättelsen om mig och Alfred. Det är också berättelsen om hur det är att sörja ett barn och bära på ett annat, och om Alfreds lillasyster Rosa. Hur klarar man en förlossning när man vet att barnet i magen inte lever? Hur är det är att vara nybliven mamma, men ändå inte?”
I den självbiografiska och drabbande boken Du och jag, Alfred skriver Marie Wetterstrand om hur det är att föda en död liten pojke, lämna honom ifrån sig, sörja honom och begrava honom. Hon skriver om sorgearbetet, om att våga bli gravid igen, om att bära på och föda ett nytt barn och om att långsamt hitta tillbaka till ett liv och en vardag som fungerar, trots den stora förlusten. Du och jag, Alfred är en personlig, men ändå djupt allmänmänsklig berättelse. Den ger igenkänning, förståelse, tröst och hopp för alla föräldrar som förlorat ett efterlängtat litet barn.
Marie Wetterstrand föddes 1979 på landet i Västergötland men är sedan tjugo år tillbaka bosatt mitt i Malmö. Där arbetar hon som bildlärare på en gymnasiesärskola och som textilkonstnär och författare. Förutom den självbiografiska boken Du och jag, Alfred har hon bland annat även gett ut romanen Utanför huset” (Isaberg förlag, 2007).
Du och jag, Alfred gavs ut 2014 på Karavan förlag och som ljudbok av Historiska media 2021. Boken finn att köpa på Bokus och Adlibris. Du kan även lyssna på boken på Storytel.
Tidigare författarsamtal
Här kan du läsa om tidigare författarsamtal från 2020 och 2021.
Boka din plats redan nu!
Välkommen att boka din plats genom att fylla i formuläret nedan. Inför varje gång det är dags för författarsamtal får du då en Zoom-länk via mejl.