Välkommen på kostnadsfria kvinnohistoriska kvällsfikor via Zoom med mig i Paris !
Under åtta onsdagskvällar kl. 20-21 från och med den 6 januari och till och med den 14 april har du chansen att träffa och inspireras av tio spännande författare som skriver historier om kvinnor. Vårens två teman är Kvinnor på resa och Actionbrudar och Powerkvinnor.
Välkommen att boka din kostnadsfria biljett eller ditt terminskort i min webbutik!
Kvinnor på resa
Följ med på digitala resor! Under vårens fyra första fikor får du följa med fem författare på litterära resor, både i dåtid som nutid, till en rad olika platser, som Provence, New York, Alger och Paris.
6 januari kl. 20 – Beverly Ann Bjerke
Vårens första kvinnohistoriska kvällsfika den 6 januari tar dig med på en litterär resa till Provence, där du får möta den trettonåriga svenska flickan Ann som åker till Franska Rivieran med sin familj och som även får träffa sin mormor som bor vid Alpernas sluttning. Året är 1953. Gradvis börjar Ann förstå att hennes mormor varit aktiv inom den franska motståndsrörelsen under kriget och hur krigets skugga fortfarande ligger kvar över bygden. På gården bor bland annat också den före detta tyska krigsfången Willi. “Hitta hem” är en självbiografisk roman om längtan bort, kärleken till en äventyrlig mormor och om hur vuxna ibland kör över barns drömmar.
Författaren till romanen, Beverly Ann Bjerke, är själv född i Frankrike, men uppvuxen i Sverige. Som ung bodde hon och studerade i Paris. Här kan du läsa mer om Beverly Ann Bjerke och hennes författarskap.
20 januari kl. 20 – Kerstin Melin och Sara Azzam
Den 20 januari får du följa med på en resa genom 1800-talets Europa i Augusta Söderholms fotspår. Augusta tillhörde den första generationens turister på kontinenten. Reseledare är systrarna Kerstin Melin och Sara Azzam. Augusta var deras farmors mormor. Tillsammans har Kerstin och Sara startat ett mikrohistoriskt projekt där de reser i såväl tid som rum, och det i tidstypiska kläder med vida kjolar, sjalar, snörliv och bahytter – allt för att få en känsla av hur det var att resa som kvinna på den här tiden.
Som egen reseguide använder sig Kerstin och Sara av Augustas egen dagbok från 1847. I boken ”Augustas resa” från 2020, som är rikt illustrerad med foton, får läsaren även ta del av Kerstins och Saras efterforskningar om vem Augusta, medelklassflickan från Norrköping, var. Här kan du läsa mer om Kerstin Melins och Sara Azzams projekt.
3 februari kl. 20 – Eva Swedenmark
Den 3 februari får du följa med på en passionerad fika till slutet av 1960-talets Paris där författaren Eva Swedenmarks roman ”Paris Passion” från 2017 utspelar sig. Det är dit de svenska journalisterna och politiska aktivisterna Lena och David reser. Tillsammans vill de vara som Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre och erövra världen och leva i jämlikhet. Det är en tid av politisk hetta, där rörelser som MLF – Mouvement de libération des femmes (Kvinnornas frihetsrörelse) växer fram. Lenas och Davids postkoloniala engagemang tar dem även till Alger i det nyligen avkolonialiserade Algeriet. Allt blir dock inte som de tänkt sig. Att leva i ”fri kärlek” visar sig inte vara så lätt som de trott.
”Paris Passion” är inspirerad av Eva Swedenmarks eget liv som frilansjournalist i Paris på 1960-talet och möten med personer som Jími Hendrix, Gisèle Halimi, Olof Palme och Eldridge Cleaver. Sedan 1990-talet har Eva Swedenmark publicerat ett fyrtiotal böcker. Här kan du läsa mer om Eva Swedenmarks författarskap.
17 februari kl. 20 – Katja Hvenmark-Nilsson
Den 17 februari tar den kvinnohistoriska kvällsfikan med dig till den neonbelysta och mångfacetterade metropolen New York. Det är dit som huvudpersonen Vienna Anderzén i författaren Katja Hvenmark-Nilssons roman ”Manhattan Transfer” från 2019 reser på äventyr med en påse svensk lakrits i väskan och med en dröm om att bli fotograf. I ett kollektiv i Brooklyn, där Vienna flyttar in, träffar hon levnadskonstnären Courtney och hunden Play. New York visar sig bli en omtumlande upplevelse. För att överleva tvingas Vienna lägga sin präktighet åt sidan och bli streetsmart.
Själv älskar Katja New York. Mycket i romanen är hämtat från möten med verkliga New York-bor och deras livsöden. Det här är en samtidshistoria du helt enkelt inte får missa. Här kan du läsa mer om Katja Hvenmark-Nilsson och hennes författarskap.
Actionbrudar och Powerkvinnor
Välkommen på fyra fikor där du får träffa såväl fiktiva som verkliga actionbrudar och powerkvinnor! För visst finns de – både i såväl böcker som i dataspel, men även i verkliga livet. Under fyra onsdagskvällar delar fem författare med sig av hur de bland annat skapar starka och komplexa kvinnliga karaktärer.
3 mars kl. 20 – Catrine Tollström
Den 3 mars får du möta den coola journalisten Åse Nordenskiöld, som är huvudperson i författaren och lektören Catrine Tollströms psykologiska thriller ”Experimentet” från 2015. När Åse åker till ön Palawu i Stilla Havet för att jobba som projektledare vid Sveriges hittills största produktion av reality-tv kommer hennes kunskaper i kampsport och vapenhantering väl till pass. Bland palmer och korallstränder upptäcker Åse nämligen att allt inte står rätt till. Produktionsledningen på andra sidan ön går inte att få tag i, samtidigt som deltagarna i såpan en efter en försvinner spårlöst.
Catrine har bland annat också skrivit ”Loppet”, en thriller med Vasaloppet som kuliss, och även där får du möta ett persongalleri du sällan sett. Som den expert på spänning Catrine är har hon, tillsammans med andra gästförfattare, skrivit skrivhandböckerna ”Fängsla dina läsare: väck spänning på djupet” och ”Överraska dina läsare: en idébank för oväntade vändningar”, varav den första används som kurslitteratur i kreativt skrivande på universitetsnivå. Här kan du läsa mer om Catrine Tollström och hennes författarskap.
17 mars kl. 20 – Greta Bro och Nanna Aida Svendsen
Det finns inte bara Power-kvinnor i litteraturen, utan även livs levande sådana. Den 17 mars får du möta författarna och poeterna Greta Bro och Nanna Aida Svendsen som båda medverkar i antologin ”Skiftet”/”The Shift” från 2020. Förutom att läsa upp sina kraftfulla dikter med fokus på föreningen av kvinnlig arketypisk styrka och en ny sorts maskulinitet, kommer samtalet även att handla om de förändringar som håller på att ske på vår planet just nu och som både Greta och Nanna har varit pionjärer för i femtio år. Med sina dikter utforskar de hur dessa förändringar påverkar oss på såväl ett personligt som ett kollektivt plan. Nästa år släpper Greta även en bok, ”Passionate Wholeness” om just detta ämne.
Greta bor i Massachusetts i USA. Förutom att vara författare arbetar Greta även med människor som vill läka trauman som gått i arv i generationer, samtidigt som hon också är en talangfull sångare och låtskrivare som kombinerar jazz och soul med poesi. Här kan du läsa mer om Greta Bro och hennes projekt.
Nanna är född i England, men har bott många år i USA. Just nu bor hon med sin man i Sverige. Hon har bland annat gett ut sagoboken ”Freya and the Magic Cloak”, lyriksamlingarna “Waterlilies and Warm Hearts”, “Heart Wisdom Awakening”, “The Touch of Nordic Light” och “Hjärtats tidevarv”, varav den senaste är översatt till svenska. Nanna har även medverkat i antologin “Famna feminint ledarskap”. Här kan du läsa mer om Nanna Aida Svendsen och hennes skrivprojekt.
Observera att den här fikan äger rum på engelska.
31 mars kl. 20 – Jon Nordgren
Den 31 mars får du stifta bekantskap med den tuffa polisen Sigrid Jakobsson, även kallad Sigge blåtira, som är hjältinnan i den tankeväckande spänningsromanen Underground, en politisk Stockholm noir i 1980-talsmiljö som handlar om mordet på Olof Palme. Historien tar sin början när bokens andra huvudkaraktär Alexander Fågelberg får i uppdrag av en tidning att infiltrera den radikala politiska grupperingen APS. Målet är att avslöja vem som ligger bakom den märkliga organisationen, vars huvudsakliga aktivitet består av att trakassera Sveriges statsminister. Spåren leder rakt in i den internationella stormaktspolitiken. Boken släpptes på Storytel som ljudbok och e-bok i slutet av februari 2021.
Författaren Jon Nordgren är även litteraturvetare och copywriter. Till Underground har han ägnat tio år av research och skrivande. Här kan du läsa mer om boken.
14 april kl. 20 – Christofer Emgård
Den 14 april vidgar vi våra vyer och ger oss in bland kvinnliga actionhjältar i dataspel. Bland annat får du träffa actionbruden Faith Connor från ”Mirror’s Edge: Catalyst”, ett dataspel som är skapat av den världskände författaren och dataspelsexperten Christofer Emgård. Förutom att Christofer varit huvudförfattare till spel som ”World in Conflict” och ”Tom Clancy’s: The Division 2”, samt medförfattare på andra internationella titlar såsom ”Battlefield 1” och ”Star Wars Battlefront II”, har han även varit med och skrivit tv-serien ”12:13” för SVT, samt skrivit manus till flera seriealbum.
Ett av dessa, ”The Whispering Dark”, är en skräckberättelse som gavs ut 2018 och som är inspirerad av såväl H.P. Lovecrafts skräckromaner som filmen ”Apocalypse Now” av Francis Ford Coppola (i sin tur baserad på Joseph Conrads klassiska roman ”Mörkrets hjärta”). I ”The Whispering Dark” får huvudkaraktären, piloten Hannah Vance, verkligen nytta av sina stridskunskaper när hennes helikopter skjuts ner i fiendeland och hon tvingas konfrontera krigets yttersta mörker. Välkommen till en actionfylld fika om tuffa samtids- och framtidskvinnor! Här kan du läsa mer om Christofer Emgård och hans projekt.