Program höstens kvinnohistoriska kvällsfikor

Välkommen på fika via Zoom varje onsdagskväll under hösten kl. 20:00–21:00!

Tema Företagsamma 1800-talskvinnor

Under tre veckor i oktober uppmärksammar de kvinnohistoriska kvällsfikorna svenska 1800-talskvinnor och deras kamp och företagsamhet i olika former.

Under samtalen får vi möta författare och forskare som lyfter fram kvinnor som gjort karriär såväl efter som under sin levnad, kvinnor som kämpat för ensamställda mödrar och deras barns rätt, men även kvinnor som haft monopol i krogbranschen.  

7 oktober kl. 20:00 – Louise Uggla

Onsdagen den 7 oktober gästar författaren Louise Uggla den kvinnohistoriska kvällsfikan. 2016 debuterade hon med Breven från himmelen: en brevroman om Hedda Leijonhufvud von Koch. Boken handlar om Louises mormors mor Hedda Leijonhufvud (1847–1921) som började sin karriär efter sin död. Telepatiskt tog hon nämligen kontakt med sin äldsta dotter och bad henne att även vidarebefordra det hon fått förmedlat till sig av Hedda Leijonhufvud till sina syskon. De brev som berörde Louises mormors familj blev nedtecknade i en skrivbok. Ett av kvällens teman är om sådan information verkligen kan finnas och om det i så fall kan förklaras på vetenskaplig väg. Här kan du kan läsa mer om Louise Ugglas författarskap.

14 oktober kl. 20:00 – Ragnar A. Söderling

Onsdagen den 14 oktober 2020 gästar författaren Ragnar A Söderling den kvinnohistoriska kvällsfikan. Ragnar debuterade som romanförfattare 2019 med Flickebarnet Signe, som är första delen i en trilogi inspirerad av Signe Bergners liv (1881–1945). Signe, som själv var fosterbarn, drev bland annat en kamp för ensamställda mödrars och deras barns situation under 1900-talets början. Ett av bokens viktiga teman är den historiska utvecklingen för kvinnor under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Här kan du läsa mer om Ragnar A. Söderling och hans författarskap.

21 oktober kl. 20:00 – Idun Vinterros

Onsdagen den 21 oktober gästar teaterregissören och manusförfattaren Idun Vinterros den kvinnohistoriska kvällsfikan. De flesta av Iduns pjäser utspelar sig i historisk tid och fokuserar på kvinnors liv. Eftersom Idun brinner för kvinnohistoria håller hon även på att ta en kandidatexamen i historia, med inriktning på just kvinnohistoria. I sin forskning har hon djupdykt ner i kvinnors yrkesliv och egen företagande från 1700-talet och fram till 1930. Bland annat har hon fokuserat på kvinnors monopol inom krogbranschen i Sverige under 1800-talet.

Tema Religion, integration och nya perspektiv

Under fyra veckor fokuserar de kvinnohistoriska kvällsfikorna på religion, integration och nya perspektiv.

Under samtalen får vi möta författare som skriver om såväl historiska som nutida kvinnor som alla får göra sin egen röst hörd och som kämpar för att själva få bestämma över sina liv och över hur de blir sedda.  

28 oktober kl. 20:00 – Lotta Persdotter

Onsdagen den 28 oktober gästar författaren Lotta Persdotter den kvinnohistoriska kvällsfikan. 2019 romandebuterade hon med Magdalena – Yeshuas ljus, där läsaren får se ett helt nytt perspektiv på historien. I boken, som både är en historisk roman och en historia om kärlek, kamp och illusioner, fyller Lotta de gamla skrifternas luckor. Gamla historiska tolkningar får must och liv och resultatet är Magdalenas egen historia. Precis om en av karaktärerna i romanen lever Lotta också ett dubbelliv. Förutom att vara författare arbetar hon som tjänsteman i offentlig sektor. Nu arbetar Lotta även med ett nytt manus, om Kleopatras båda tvillingbarn Kleopatra Selene och Alexander Helios. Här kan du läsa mer om Lotta Persdotter och hennes författarskap.

4 november kl. 20:00 – Annelie Myllymäki

Den 4 november får vi träffa författaren Annelie Myllymäki på den kvinnohistoriska kvällsfikan. Annelie debuterade 2019 med romanen Tango och tårar, som är första delen i ett familjedrama som utspelar sig i Norrköping på sent 1960-tal. I september i år medverkande Annelie i vandringsutställningen När Finland kom till Sverige, som producerades av Sverigefinska Riksförbundet och som handlade om finländare som flyttade till Sverige för att arbeta inom den blomstrande svenska industrin. Temat för kvällen är bland annat Annelies egen dubbla kultur och hennes uppväxt som finsk invandrare. Just nu är Annelie även högaktuell med del två i sin trilogi, romanen Vilsna själars vandring.  

11 november kl. 20:00 – Hussam Alkoblawi

Onsdagen den 11 november gästar Malmöförfattaren Hussam Alkoblawi den kvinnohistoriska kvällsfikan. 1992 blev han Skånes förste auktoriserade tolk mellan svenska och arabiska, och numera arbetar han som rättstolk, tolklärare, språkhandledare och föreläsare inom ämnena integration och kultur. Hussam har tidigare gett ut fyra ordböcker, varav en av dem är Sveriges mest omfattande ordbok mellan svenska och arabiska. Den innehåller 500 000 ord och finns att tillgå kostnadsfritt både på nätet och som app. Hussam har även skrivit fackboken Kvinnan i islam och diktsamlingen jag är ingen poet. 2020 romandebuterade han med den komplexa boken Utan min slöja. Här kan du läsa mer om Hussam Alkoblawi och hans författarskap.

18 november kl. 20:00 – Lisa Wool-Rim Sjöblom

Onsdagen den 18 november gästar serietecknaren, illustratören och aktivisten Lisa Wool-Rim Sjöblom fikan. 2016 seriedebuterade Lisa med det självbiografiska albumet Palimpsest (Galago). som handlar om hennes sökande efter sina rötter i Sydkorea, men som även är en tuff uppgörelse med en korrupt och cynisk adoptionsindustri. Nästa år utkommer hennes nästa seriealbum som kommer att lyfta fram två Chileadopterades berättelser om hur de stals från sina familjer för att adopteras till Sverige. Lisa driver även Instagram-kontot chung.woolrim där hon regelbundet lägger upp illustrerade inlägg som informerar om, debatterar och nyanserar framför allt adoptionspolitiska frågor. Här kan du läsa mer om Lisa Wool-Rim Sjöblom och hennes engagemang och författarskap.

Tema Relationer och hälsa

Höstens tre sista fikor ägnas åt relationer och kvinnors fysiska och psykiska hälsa. De författare vi får möta är även verksamma som experter inom dessa områden i sitt yrkesliv.

Under fikorna bryter vi tabun och lyfter fram saker som man ofta inte talar om, men som bör få större uppmärksamhet. Samtalen kommer handla om såväl inkontinens som psykisk ohälsa, men även om att lyckas skapa en bra relation både med sig själv och andra.

25 november kl. 20:00 – Sylvia Lidén Nordlund

 Onsdagen den 25 november gästar författaren Sylvia Lidén Nordlund från Göteborg fikan. Hennes fokus i yrkeslivet, skrivandet och privat är hur våra relationer påverkar oss från barndomen och i vårt vuxna liv. Hur vi kan fastna i mönster och hur vi kan komma vidare är frågan som hon utvecklar i sina relationsromaner av feelgood-karaktär. Sedan 2016 har Sylvia medverkat i fem novellantologier och med ett kapitel i en antologi om kommunikation. Sylvias första roman Allt det du måste släpptes 2017, den fristående uppföljaren Om du bara vågar kom 2018 och den sista fristående delen Det enda du behöver gavs ut 2019. Alla tre finns även utgivna som e-böcker och ljudböcker av Word Audio och finns exempelvis på Storytel. Läs mer om Sylvia Lidén Nordlund och hennes böcker här.

2 december kl. 20:00 – Malin Lundskog

Onsdagen den 2 december är författaren, talaren och hälsocoachen Malin Lundskog gäst på den kvinnohistoriska kvällsfikan. 2014 debuterade hon med en novell i antologin Insikter. Sedan dess har hon gett ut tolv noveller om allt från dödssynder till kommunikation samt två fackböcker om hälsa, varav den senaste var Glad fri stark. Under 2021 kommer Malin ut med romanen Mariannes mirakel, som handlar om vikten av att kommunicera och vad som händer när vi tror oss veta vad andra tänker. Dessutom tycker Malin att det är dags att vi talar om inkontinens, något som de inte pratar om i romanen. Under hösten 2020 startade Malin även ett Instagram-kontot och podden Min perfekta kropp. Här kan du läsa mer om Malin Lundskog och hennes projekt.

9 december kl. 20:00 – Pilka Herner

Onsdagen den 9 november gästar författaren och psykoterapeuten Pilka Herner den kvinnohistoriska kvällsfikan. 2019 debuterade hon med romanen Mellan stolarna som handlar om psykisk ohälsa och terapi, men framförallt om vad som händer i mötet mellan klient och psykoterapeut. Under många år arbetade Pilka som speciallärare. Då mötte hon både elever och föräldrar med psykisk ohälsa. Detta ledde till att hon utbildade sig till legitimerad terapeut. Nu använder hon sina specialkunskaper för att skapa berörande fiktion om relationer och psykoterapi. Här kan du läsa mer om Pilka Herner och hennes författarskap.

Välkommen att boka din biljett!

Pris för en enskild fika är 79 kr. Ett terminskort för höstens tio fikor kostar 620 kr. Välkommen att köpa biljett i min webbutik!