Genusbokcirkeln 1

Välkommen att vara med i den genusmedvetna bokcirkeln!

Efter önskemål kör vi en bokcirkel till där vi läser samma böcker som under hösten 2021. Då fokuserar vi på skönlitterära böcker med fokus på kvinnoroller, mansroller, normer, frågor som rör HBTQIA+ med mera – och du är varmt välkommen att vara med!

Välkommen att boka din plats i bokcirkeln våren 2022 genom att fylla i formuläret längst ner på sidan! 

Januari till och med maj 2022

Under januari till och med början av maj ses vi vid sex stycken tillfällen via Zoom och pratar om en bok på temat genus och gör en skrivövning efteråt som är baserad på boken vi läst.

Träffarna äger rum på en torsdag kl. 18.00 och varar cirka två timmar. Observera att max antal deltagare är tio personer.

Vad ingår?

Efter varje boksamtal kommer vi även att göra en skrivövning som är baserad på boken vi läst. Om du vill får du gärna läsa upp din text och få respons från mig och resten av gruppen. Men det finns så klart inget krav på att varken prestera eller läsa upp sin text.

Du kommer även att bli inbjuden till en Facebookgrupp, där vi till exempel kan fortsätta diskussionen, lägga ut boktips och mycket mer.

Behöver du ha några förkunskaper?

Det enda du behöver göra är att läsa boken i fråga. Några förkunskaper om genus behöver du inte ha, men säkerligen är du intresserad av frågor som rör kvinnoroller, mansroller, normer, identitet med mera.

Det finns inte heller några krav på att prestera när det gäller skrivövningen som vi kommer att göra efter varje boksamtal. Se det här helt enkelt som ett kul sätt att ses och prata böcker och skriva en stund.

Hur fungerar Zoom?

Behöver du hjälp med hur Zoom fungerar är du varmt välkommen att kontakta mig så hjälper jag dig.

Vad kostar det?

Att vara med kostar 420 kr för sex stycken bokcirkelträffar med efterföljande skrivövning varje gång.

Hur många personer kan vara med? 

Observera att platsantalet är begränsat till max tio personer, detta för att alla ska känna sig trygga och få utrymme att uttrycka sig under boksamtalen, men även under skrivövningarna.

BÖCKER OCH DATUM VÅREN 2022


ORLANDO av Virginia Woolf – torsdag den 13 januari kl. 18.00
Vi börjar bokcirkeln med en riktig klassiker – Orlando från 1928 av brittiska författaren Virginia Woolf, där Orlando är en av litteraturens mest omdiskuterade huvudkaraktärer. Man kan säga att romanen upphäver såväl tid som genus. Det sägs att storyn är inspirerad av Woolfs livspartner, poeten Vita Sackville-Wests liv. Både Woolf och Sackville-West tillhörde Bloomsbury-gruppen som ofta ifrågasatte konventioner om genus, kön och sex.
 
ETT ARABISKT VEMOD av Abdellah Taïa – torsdag den 10 februari kl. 18.00
Nästa roman vi kommer att bokprata m är den självbiografiska romanen Ett arabiskt vemod från 2008 och som är skriven av den marockanske författaren Abdellah Taïa, som numera är bosatt i Paris. Taïa är öppet homosexuell och manlig homosexualitet är också ett av bokens tema. Allt börjar med att romanens huvudkaraktär Abdellah undkommer en gruppvåldtäkt. Så här skrev Svenska Dagbladet om boken: ”Redan den första sidan är ett löfte om att allt kommer att vara av betydelse. Att varje stavelse är på allvar. … Ett arabiskt vemod är fantastisk.”

 
SYNDARE SKA VAKNA av Linda Ståhl – torsdag den 10 mars kl. 18.00
Den här gången kommer vi att prata om deckaren Syndaren ska vakna från 2021 och som är skriven av den svenska författaren Linda Ståhl. Boken är Ståhls debut och utspelar sig i Vellinge i Skåne. Kriminalchefen Reub Thelander, som leder utredningen om hemmafrun Yvonne Tengbom från Höllviken, är en riktigt normbrytande karaktär. Inte heller Yvonne tycks ha levt det lugna liv som alla omkring henne trott. Så här skriver Johannas Deckarhylla om boken: ”Syndaren ska vakna är en deckare som byter ny mark och utmanar stereotyper, samtidigt som den har alla klassiska element.”
 
KLEIN av Axel Åhman – torsdag den 7 april kl. 18.00
Månadens bokcirkelbok är den svenska författaren Axel Åhmans novellsamling, och tillika hans debut, Klein från 2020. Temat för bokcirkelträffen är mansroller. Så här skriver förlaget Schildts & Söderström om boken: ”I Axel Åhmans noveller blir vardagliga ögonblick betydelsebärande och de sociala koderna blottlagda. Och de handlar ofta om hurudan en riktig karl ska vara och inte vara. Det gäller att bete sig rätt var man än befinner sig, om det så är i simhallens bastu, på bensinstationen eller i skidspåret. Det värsta tänkbara är att vara klein, ett ord som för alltid placerar en hos de svaga, klena och opålitliga.”
 
BRÄNN ALLA BROAR av Siri Helle – torsdag den 28 april kl. 18.00
Dags för ännu en svensk författare (fortsätter bokcirkeln nästa år hoppas jag kunna vidga våra vyer ännu mer!) – Siri Helles romandebut Bränn alla broar från 2018 kan sägas vara en feelgood-roman som bryter normer. Temat är lesbisk kärlek, ett ämne som behandlas med såväl humor som allvar. Frågor som romanen tar upp är bland annat framgångsideal, hälsohets och hur vi egentligen mår bakom våra polerade fasader.

STARKARE ÄN MAGI av V. Florian – torsdag den 6 maj kl. 18.00
Som bonusbok kommer vi att bokprata om den drygt 100 sidor korta romanen Starkare än magi av V. Florian, där författarnamnet är en pseudonym. Romanen gavs ut 2016 av Genusredaktörerna och ingår i bokserien Queerlequin, som de själva kallar för ”lösgodislitteratur med queera och lesbiska teman”. Det här kan sägas vara den lesbiska kiosklitteraturens återkomst, men i ett nytt genusmedvetet format. Erotik, men även spänning, på hög nivå utlovas.    

Hoppas att vi ses våren 2022!

välkommen att anmäla dig till vårens bokcirkel!