Program september månads kvinnohistoriska kvällsfikor

Tema – trolldomsprocesser

Under september månad 2020 lyfter de kvinnohistoriska kvällsfikorna upp de nordiska trolldomsprocesserna i ljuset. Då kommer du att få träffa författare som skriver om trolldomsprocesserna som ägt rum i olika delar av Sverige, men även på Åland och i Norge.

Den 3 september 1668 inleddes de första häxprocesserna i Älvdalen. Detta uppmärksammar Annika Andebark och scenkonstnären och folkloristen Anna vild, som kommer att gästa fikan den 30 september, även genom att genomföra en månads researchresa inför kommande romaner. Denna resa kan du följa i deras sociala kanaler.

Fika gratis i september

För att att uppmärksamma den dolda historien med häxprocesserna är du inbjuden att delta i september månads fikor helt kostnadsfritt. Det enda du behöver göra är att anmäla dig till mitt nyhetsbrev, som du hittar till höger här på sidan.

Varmt välkommen att vara med!

Annika Andebark – 2 september kl. 20:00

På onsdag den 2 september 2020 gästar den före detta advokaten och numera författaren Annika Andebark som debuterade i mars 2020 med sin suggestivt prosalyriska roman Oväsen i Älvdalen, där hon lyfter fram och gestaltar den dolda historien om trolldomsprocesserna, även kallade häxprocesserna, i Älvdalen. Romanen bygger på verkliga protokoll som Annika använt på ett spännande sätt i boken. Under Sveriges första digitala kvinnohistoriska bokmässa den 27 maj 2020 släppte Annika sin andra bok Sätta punkt, där hon berättar om grunden till sitt författarskap.

Carina Karlsson – 9 september kl. 20:00

På onsdag den 9 september 2020 gästar författaren Carina Karlsson, som debuterade 1996 med en diktberättelse om en av de kvinnor som dömdes för trolldom på Åland på 1660-talet. Sedan dess har Carina gett ut tolv böcker i olika genrer, varav den senaste var romanen Märket (2019) som behandlar de åländska trolldomsprocesserna. Märket är sista och tredje delen i en historisk romansvit, där kvinnoöden genom olika tider gestaltas. 2017 tilldelades Carina utmärkelsen Årets feminist av Feministakademien på Åland. 

Oskrivna kvinnohistorier från Älvdalen – 16 september kl. 20:00

Under den kvinnohistoriska kvällsfikan på onsdag den 16 september kommer det att handla om de oskrivna kvinnohistorierna. Programmet skiljer sig från tidigare fikor – flera gäster är nämligen inbjudna för att tala om den kultur som fanns i Älvdalen när häxprocesserna började. Förutom författaren Annika Andebark kommer ni att få möta Ulrika Jäger som är lövjerska, Anitha Jerlerud, vars mormor växte upp i Älvdalen i ett samhälle där folktron var stark samt konstnären och poeten Sofia Alfredsson som har gett ut flera böcker på älvdalska, varav den senaste var Det ekar från det som har varit – Folktro i saga och dikt.

Elin Hansen – 23 september kl. 20:00

På onsdag den 23 september 2020 gästar den norska författaren Elin Hansen, som är född i Vadsø i Finnmark, Norge, och som sedan 1989 är bosatt i Bodø i Nordland fikan. 2019 debuterade hon med romanen Ildtunger (Eldtungor), som handlar om de brutala förföljelserna av kvinnor i Finnmark under 1600-talet. Bland annat behandlar boken ordens makt, om hur eld på människors tungor kan få ödesdigra konsekvenser för de som drabbas. Historikern Rune Blix Hagen har skrivit romanens efterord. Ildtunger, som köptes in av Kulturrådet i december 2019 är första boken i en planerad trilogi, där bok två kommer att ha den finska invandringen till Finnmark som historisk ram.

Anna Vild – 30 september kl. 20:00

Den 30 september gästar folkloristen och artisten Anna Vild fikan. 2019 släppte Anna sitt debutalbum Vårskrik, där låten ”Skål för våren”  handlar om Malin Matsdotter som brändes levande på bål 1676 i Stockholm. Engagemanget för kvinnohistoria genomsyrar Annas konstnärsskap. Den 15 augusti hade även berättarkonserten Oväsen i Älvdalen, som är baserad på Annika Andebarks roman med samma titel, premiär. I samband med detta kom Anna i kontakt med Patricio Silva, som kommer att producera Annas nästa album Oväsen, där ”Älven” är den första låten som släpps.