Kvinnohistorisk frukost blir kvinnohistorisk kvällsfika

Nyhet

För att du som jobbar (eller som är lite morgontrött …) ska ha möjlighet att vara med förvandlas nu den digitala kvinnohistoriska frukosten till digital kvinnohistorisk kvällsfika.

Ny tid är kl. 20:00–21:00 på onsdagskvällar.

Perfekt, eller hur!

Se försommarens program nedan.

Delta kostnadsfritt

Dessutom kan du testa att delta helt kostnadsfritt under försommarens tre resterande kvällsfikor som äger rum den 10 juni, den 17 juni och den 24 juni 2020 kl. 20:00 vi Då kommer du få möta och samtala med tre spännande författare. Moderator är som vanligt jag, Helena Hansen.

Prenumererar du på mitt nyhetsbrev – du hittar det till höger här på hemsidan – får du en inbjudan varje tisdag kväll med en länk till Zoom-rummet där fikan kommer att äga rum.

Försommarens program

10 juni 2020 kl. 20:00–21:00 JOHANNA WILLMARK

På onsdag den 10 juni kl. 20:00 möter vi författaren Johanna Willmark som debuterade 2019 med släktromanen Dödsblommeört. Romanen tar avstamp i dödsdomen mot en kvinnlig släkting, Märit Hansdotter, elva generationer tillbaka, och bygger på de autentiska trolldomsprotokollen från Järvsö. Johanna ser Dödsblommeört som ett sätt att få utlopp för det som inte fick finnas, såsom den kvinnliga sexualiteten. Det är en roman i tre delar som slutar i nutid. Berättelserna kretsar även kring moderskap och alternativmedicin, samtidigt som romanen ställer frågor om det arv vi bär med oss från häxprocesserna, vars anklagade aldrig fått upprättelse.

17 juni 2020 kl. 20:00–21:00 SUSANNE HOLM

På onsdag den 17 juni kl. 20:00 möter vi doktoranden och författaren Susanne Holm, som berättar om sitt pågående bokprojekt. Susanne skriver en roman som utspelar sig i textilstaden Alingsås runt 1960-talet, där hon lyfter fram kvinnorna inom textil- och konfektionsindustrin. I boken tar hon upp teman som vänskap, relationer, arbetsförhållanden och kamratanda, sett ur ett klass-, genus- och platsperspektiv. Miljöskildringarna är hämtade från ett rikt intervjumaterial med främst kvinnor som arbetat i någon av Alingsås många textilfabriker.

24 juni 2020 kl. 20:00–21:00 CARINA KARLSSON

På onsdag den 24 juni kl. 20:00 möter vi författaren Carina Karlsson som debuterade 1996 med en diktberättelse om en av de kvinnor som dömdes för trolldom på Åland på 1660-talet. Sedan dess har Carina gett ut tolv böcker i olika genrer, varav den senaste var romanen Märket (2019) som behandlar trolldomsprocessen på Åland. Märket är sista och tredje delen i en historisk romansvit, där kvinnoöden genom olika tider gestaltas. 2017 tilldelades Carina utmärkelsen Årets feminist av Feministakademien på Åland.

Om de kvinnohistoriska kvällsfikorna

De kvinnohistoriska kvällsfikorna är ett event under paraplyprojektet Kvinnohistorier, ett nätverk som startats av författaren Annika Andebark, folkloristen och scenkonstnären Anna Vild och mig.

Tillsammans vill vi lyfta fram historier om kvinnor – både de oskrivna och skrivna – från dåtid till nutid.

Varmt välkommen på kvällsfika!

2 Comments

  1. Hej Helena! Det här låter spännande och kanske något som jag själv skulle vilja delta i som författare, som skrivit min debutroman “Där allt börjar” om kvinnor i vår stressade nutid …

Leave a Comment

Your email address will not be published.