Workshop-paket och två inspirerande kurser

Gillar du att delta i inspirerande skriv-workshops, samtidigt som du vill hitta lusten att skriva?

Missa då inte mitt, författaren, kurshandledaren och förläggaren Maria Bielke von Sydows och lektören, illustratören och författaren Anna-Carin Svanås spännande workshop-paket!

Tre söndagar i rad kl. 17–19 med start den 2 augusti kör vi!

2 augusti: Skriv på skoj – lek fram din text

Den 2 augusti håller jag en workshop på temat Skriv på skoj – lek fram din text. Här släpper vi alla krav på att prestera och fokuserar i stället på det lustfyllda i skrivandet. Skrivövningarna lägger fokus på att du ska ha skoj när du skriver.

9 augusti: Alla har en historia värd att berätta – om självbiografiskt skrivande

Den 9 augusti håller Maria Bielke von Sydow en workshop där hon varvar berättelser om självbiografiskt skrivande med övningar där du själv får prova på denna form av skapande och låta dig själv bli huvudperson i det du skriver.

16 augusti: Konsten att sabba en story – vanliga skrivmisstag och hur du undviker dem

Den 16 augusti vägleder dig Anna-Carin Svanå med vana ögon genom en rad skrivövningar som hjälper dig att undvika de vanligaste skrivmisstagen. Det här är helt enkelt workshopen för dig som vill lära dig hur du vässar till din text.

Du anmäler dig här.

Workshop-paketet som bonuspresent!

Vill du få workshop-paketet i bonuspresent? Det är helt möjligt. Anmäler du dig till Maria Bielke von Sydows digitala kurs i självbiografiskt skrivande eller till Anna-Carin Svanås digitala kurs om att skriva för barn får du delta i våra tre workshops helt kostnadsfritt.

Kurs i självbiografiskt skrivande med Maria Bielke von Sydow

Vecka 31, det vill säga redan nästa vecka, startar Maria Bielke von Sydows inspirerande kurs via Zoom i självbiografiskt skrivande. Under sju veckor får du ta del av Marias gedigna kunskaper i ämnet. Förutom att du kommer att få dela texter med andra deltagare i en Facebookgrupp får du vara med på ett gruppcoaching-tillfälle via zoom per vecka. Bland annat kommer du att få göra en livsinventering och närma dig det självbiografiska skrivandet genom olika textgenrer.

Gruppen kommer vara liten – cirka fem deltagare – så passa på att anmäla dig direkt. Förutom att workshop-paketet ingår som bonus får du dessutom just nu köpa kursen till specialpriset 995 kr (ordinarie pris: 1 595 kr).

Du anmäler dig till Marias kurs här.

Att skriva för barn – kurs med Anna-Carin Svanå

Det här är kursen för dig som drömmer om att skriva för barn. De olika lektionerna leder dig steg för steg genom skrivprocessen, från idé till hel text. De tar dig från osäkerhet och frustration till självförtroende och inspirerad kunskap! Kursen är helt online och du jobbar i din egen takt, när och var du vill. I kursen ingår bland annat lektioner i hur du hittar din drivkraft, grundstruktur och ditt tema, plus att du får lära dig om huvudkaraktärer, hinder, berättarperspektiv och hur du skriver med bildtänk, samt mycket mer.

Pris för kursen är 1 990 kr och just nu ingår både workshop-paketet och respons på två A4-sidor text som bonus.

Du anmäler dig till Anna-Carins kurs här.

Varmt välkommen att vara med!

Mässerbjudanden som skapar skrivinspiration

Vi på Kvinnohistorier är fortfarande euforiska efter den digitala bokfestivalen som ägde rum förra lördagen den 27 juni och som dessutom blev en succé! Jag säger fortfarande ”wow”!

För att även du som var med ska känna fortsatt skrivinspiration har vi från skrivpepp-scenen satt ihop några fina mässerbjudanden. (Men vi är generösa 😉 – även du som inte deltog i mässan kan ta del av våra erbjudanden.)

Medlemsgrupp på Facebook – Utveckla ditt skrivande

HELENA HANSEN

Gillar du att delta i skriv-workshops? Eller få gruppcoaching där du kan ställa frågor om ditt skrivprojekt? Då är min, Helena Hansens, medlemsgrupp Utveckla ditt skrivandepå Facebook för dig! En gång i månaden får du delta i en två timmar lång workshop och ett gruppcoaching-tillfälle. Du får även skrivutmaningar, delta i fyra av höstens femton kvinnohistoriska kvällsfikor och en del andra överraskningar.

Observera att detta prova på-erbjudande i 4 månader för 350 kr och insläpp i gruppen den här rundan endast gäller fram till midnatt den 3 juli. (Ordinarie pris är 600 kr för 4 månader eller 1 800 kr per år.)

Läs mer om medlemsgruppen och boka din plats i min webbutik.

Onlinekurs: Att skriva för barn – steg för steg från idé till hel berättelse

ANNA-CARIN SVANÅ

Drömmer du om att skriva för barn? Passa då på att delta i lektören och författaren Anna-Carin Svanås inspirerade online-kurs! De olika lektionerna leder dig steg för steg genom skrivprocessen, från idé till hel text. De tar dig från osäkerhet och frustration till självförtroende och inspirerad kunskap! Kursen är helt online och du jobbar i din egen takt, när och var du vill. Pris 1 990 kr.

Läs mer om kursen och anmäl dig på Anna-Carins hemsida.

Egentligen startar kursen i augusti, men Anna-Carin har redan tjuvstartat lite. 😉  

Kreativa och populära skrivhandböcker till oslagbart pris

CATRINE TOLLSTRÖM

Nu har du chansen att köpa skrivhandböckerna Fängsla dina läsare, väck spänning och berör på djupet och Överraska dina läsare, en idébank för oväntade vändningar till det oslagbara paketpriset 235 kr inkl. frakt. Böckerna, som är skrivna av författaren och lektören Catrine Tollström med gäster, används bland annat i kurser i kreativt skrivande på universitetsnivå – och det här erbjudandet är helt unikt.

Den som vill köpa paketet kan höra av sig direkt till Catrine på mejl: catrine.tollstrom@gmail.com. Glöm inte ange din postadress och vem du eventuellt vill att Catrine ska signera böckerna till. Betalning sker via swish.

Här kan du läsa ett smakprov ur Fängsla dina läsare.

Kurs i självbiografiskt skrivande till rabatterat pris

MARIA BIELKE VON SYDOW

Vill du skriva självbiografiskt? Alla har en historia att berätta. Passa då på att anmäla dig kursen i självbiografiskt skrivande med den erfarna kursledaren, författaren och förläggaren Maria Bielke von Sydow.

Kursen startar vecka 31 och pågår i sju veckor. Nu har du chansen att delta i kursen för endast 995 kr. (Ordinarie pris 1 595 kr.)

Du anmäler dig till kursen i min, Helena Hansens, webbutik.

Sveriges första digitala bokfestival 27 juni – en succé

Jag säger bara wow! Vilken succé det blev när vi på Kvinnohistorier arrangerade digital bokfestival i lördags! Över fyrtio föreläsare – och fullt hus!

Det hände mycket på Zoom

På Zoom kunde man besöka fyra olika scener: den kvinnohistoriska scenen, skrivpepp-scenen, Hoi förlags scen och en hälsoscen – och det var fullt hus! Eventet modererades dessutom utmärkt av Digitala moderatorer.

Srivpepp-scenen som jag ansvarade för innehöll flera peppande inslag, och inte minst samtal som skapade skrivinspiration. Morgonen inleddes med att Camilla Mollung och Peter Nyberg peppade deltagarna under programpunkten med den helt underbara rubriken “värna sittfläsket”.

Därefter höll Maria Bielke von Sydow ett uppskattat föredrag om att skriva självbiografiskt, som efterföljdes av två olika samtal i så kallade breakout rooms.

I det ena rummet samtalade jag och Catrine Tollström om vikten av genusmedveten text, medan Anna-Carin Svanå gav råd och tips på hur man kan skapa engagerande berättelser för barn i det andra rummet.

På de kvinnohistoriska scenen låg fokus på de nordiska, och då främst svenska, trolldomsprocesserna, mera kända som häxprocesserna. Där blev det samtal om hur detta kunde hända. Den spännande rubriken löd ”Vem tände bålen?”

Klockan 11.15 var det dags för mig att medverka igen och samtala om häxprocesserna i skönlitteraturen med författarna Annika Andebark, Carina Karlsson och Johanna Willmark.

Ett lyckat hybrid-experiment

Och inte nog med allt digitalt – festivalen var även ett intressant hybridexperiment – som blev otroligt lyckat.

Flera event organiserades runt om i Sverige. Medan till exempel Anna Vild var i Mora och sjöng i pauserna via Zoom, hände även spännande saker i Simrishamn, Tällberg och inte minst i Billesholm, där Annika Andebark invigde mässan från scenen i Folkets park, och där hon även hade boksläpp för sin andra bok Sätta punkt.

Annika Andebark

På Annikas sida kan du läsa mer om allt som hände, både på Hois scen och på hälsomässan.

Totalt var det cirka fyrtio föredragshållare – och kommentarerna från de som deltog på bokfestivalen gjorde oss alla medverkande lyriska.

Så här tyckte några:

Så himla inspirerande och kul det här är! 💕

Det här med digitalt är något helt fantastiskt – att man kunde höra vad de sa nere i Skåne.

Vad tyckte du som deltog?

Självklart är vi nyfikna på vad andra som deltog tyckte. Om du vill får du gärna fylla i enkäten här. (Du svarar givetvis helt anonymt.)

Paris mötte världen

Själv satt jag som ni säkert reda misstänkt hemma i lägenheten i Paris och njöt av att träffa härliga människor från både Sverige och andra delar av världen.

Det här kommer vi att göra om! Boka in nästa digitala bokfestival den 17 oktober i din kalender!

Rapport från den digitala kvinnohistoriska kvällsfikan med författaren Carina Karlsson

Paris mötte Åland

Onsdagen den 24 juni ägde vårens sista digitala kvinnohistoriska kvällsfika rum. Då mötte Paris Åland. Gäst var ingen mindre än den kända åländska författaren Carina Karlsson som gett ut tolv böcker, varav de flesta behandlar kvinnors liv och situation – både i då- som nutid.

Carina Karlsson

Årets feminist

2018 blev Carina nominerad till Nordiska rådets litteraturpris för sin roman Algot. 2017 tilldelades hon priset för årets feminist av Ålands feministakademi.

Motiveringen löd bland annat:

Carina Karlssons språk lyfter det alldagliga, det urtvättade och skitiga och frusna till en magisk nivå. Feministakademin på Åland konstaterar med stolthet att Carina Karlsson i sin gärning visat hur litteraturen kan göra det som inget annat kan – upprätta och återupprätta verkligheter där kvinnor och kvinnors liv i hela sin fantastiska bredd fritt kan beskrivas.

Märket – en roman om svenska rikets första trolldomsprocesser

Om språkets makt och om återupprättelse kom även samtalet under kvällsfikan, där vi fokuserade på Carinas senaste bok Märket, att handla om. Romanen tar sin utgångspunkt i det svenska rikets första trolldomsprocesser 1666 på Åland.

Lisbeta

Huvudkaraktär i Märket är den självständiga och egensinniga bondhustrun Lisbeta som är en av de tretton kvinnor som anklagas för trolldom. Sju av dem döms, halshuggs och bränns på bål. Att glömma Lisbeta efter att ha läst romanen är svårt – och nu håller Carina tillsammans med Ida Kronholm även på med att skriva librettot till en opera om denna starka kvinna.

Att beröra läsaren

Att lyckas beröra läsaren är en konst i sig – och ingen som läst Märket har kunnat undgå att bli tagen av berättelsen. Det faktum att allt dessutom har hänt på riktigt och att Carina utgått från dokumentärt material och gestaltat det skapar så klart en extra dimension till boken.

Men många var vi nyfikna på just metoden som Carina använt för att lyckas med konsten att beröra sina läsare – och här har du som skriver ett hett tips!

Själv säger Carina så här:

Det gäller att gå tillräckligt nära – och när man skriver och tror att man kommit så nära det går, då ska man ta ett steg till närmare. Ta även med detaljer, till exempel dofter och ljud, som var och en kanske inte säger så mycket, men som när man plockar in dem i helhetsbilden tillsammans ger den här närheten som behövs för att läsaren ska bli verkligt berörd.

Framtida projekt

Jag önskar Carina lycka till med framtida projekt – för hon har mycket på gång, bland annat en fackbok om trolldomsprocesserna. Dessutom kommer hon att tillsammans med dokumentärfilmaren Per-Ove Högnäs göra tre korta dokumentärfilmer om trolldomsprocesserna på Åland.

Stort tack Carina för din medverkan! Och lika stort tack till er som var med och tittade!

Fler fikor under hösten 2020

Till hösten kommer de digitala kvinnohistoriska kvällsfikorna tillbaka – då kommer det att arrangeras femton nya fikor på olika teman. Varmt välkommen att vara med då!

Rapport från den kvinnohistoriska kvällsfikan med författaren Susanne Holm

Alla stjärtars byxa

Igår den 17 juni 2020 på den digitala kvinnohistoriska kvällsfikan tog doktoranden och författaren Susanne Holm med oss på ett spännande skriväventyr till textilstaden Alingsås. Vi fick bland annat se bilder både från exteriören och interiören av Alingsås bomullsväveri som grundades 1882. Inte minst fick vi höra den roliga historien om företaget Martinette och deras slogan ”Alla Stjärtars Byxa”.

Alingsås bomullsväveri

Det är just i denna miljö, men förlagd till 1950- och 1960-talet, som Susannes skrivprojekt tar avstamp när hon skapar skönlitteratur av dokumentärt material.

Inspirerande mindmaps

Bakom den kommande romanen ligger ett gediget researcharbete, och Susanne visade sin mycket inspirerande metod – hon gör nämligen mindmaps av de berättelser hon får ta del av när hon intervjuar företrädesvis kvinnor, men även män, som arbetade i någon av Alingsås textilfabriker. Här har du som skriver ett hett tips på hur du kan gå till väga när du själv gör research.

Ett intersektionellt perspektiv

Extra intressant är att Susanne har ett intersektionellt perspektiv när hon arbetar med sitt insamlade material. De perspektiv hon kombinerar gäller både kön och klass, men även platsidentitet. De teman hon kommer skriva om är även vänskap, arbetsplatsförhållanden, men som den forskare Susanne också är har hon upptäckt att även den politiska kontexten är viktig. Exempelvis började kvinnorna höja sina röster för att få gå med i fackföreningar.

Att skapa en karaktär av dokumentärt material

Hur skapar man då en trovärdig karaktär av dokumentärt material? Kanske är det sällan som en person har alla de egenskaper som krävs för att en karaktär ska bli riktigt intressant. Ett tips är därför att kombinera olika reella personers egenskaper och åsikter för att på så sätt skapa en komplex karaktär.

Hur Susanne kommer förhålla sig till de dokumentära miljöerna för att skapa en trovärdig text är också en intressant fråga som vi tog upp. Här gäller det verkligen att hitta tidsandan och skapa realistiska tankar och åsikter hos karaktärerna, så att även dessa framstår som genuint trovärdiga.

Susanne Holm

Nästkommande steg i skrivprocessen

Som för många författare är nästa steg i Susannes skrivprocess att skapa ett synopsis, där hon hittar på fiktiva händelser, och inte minst konflikter – för ofta är det just konflikterna i en roman som driver handlingen framåt. Samtidigt kommer Susanne att sätta upp små deadlines för när hon ska ägna sig åt skrivandet. 

Jag önskar Susanne stort lycka till med sitt fortsatta spännande skrivprojekt – och precis som jag tror jag att alla de som tittade på den digitala kvällsfikan, som ägde rum via Zoom, ser fram emot att få läsa Susannes bok när den är klar.

Stort tack Susanne för din medverkan! Och tack även till er som tittade!

Rapport från den kvinnohistoriska kvällsfikan med Johanna Willmark

Igår den 10 juni på den kvinnohistoriska kvällsfikan fick jag och tittarna förflytta oss till de hälsingska skogarna och närmare bestämt till den lilla orten Järvsö, som författaren Johanna Willmarks debutroman Dödsblommeört från 2019 kretsar kring.  

Vad är då en dödsblommeört – jo det är den äldre benämningen på växten bolmört som har hallucinogena effekter och vars rot därför blandades i de så kallade ”flygsalvorna” som sedan Medeltiden användes av kvinnor som ansågs vara trollkonor.

I romanen Dödsblommeört, där läsaren får följa tre kvinnors berättelser från mitten av 1600-talet och fram till nutid, säger karaktären Märit Hansdotter så här:

Det bliver aldrig gott i Järfzöö socken förrän denna elaka roten är avkortad och bortkörd av vägen.

Vad som är så spännande är att det här är en autentisk replik, för samtidigt som Dödsblommeört är en släktkrönika är den också en slags dokumentärroman. Märit Hansdotter är nämligen en släkting, elva generationer tillbaka i tiden, till Johanna själv – och det är i dödsdomen mot Märit som romanens första berättelse tar avstamp.

Huvudkaraktären Karin i romanens andra berättelse från 1940-talet är spännande nog också en släkting till Johanna från samma släktled som Märit – och även här lyfter Johanna fram en mörk och dokumentär historia om hur det var för Karin att hamna på Frösö sinnessjukhus. Parallellt med Karins berättelse får läsaren även följa det som dokumenteras i Karins sjukhusjournaler. Bland annat skriver psykiatern så här: ”Sedan midsommar 1938 sämre, stark psykisk påfrestning på grund av våldsam sexuell uppretning.” 

I romanens tredje berättelse får vi möta den fiktiva nutidskvinnan Jannika som arbetar som jämställdhetssekreterare i Stockholm – och även hon har en parallell och mycket berörande historia om moderskap och som gör att även Jannika flyr ut till skogen. I Jannikas komplexa berättelser väver Johanna samman motsatspar på ett finurligt sätt, som till exempel hora/madonna-komplexet, som saknar motsvarighet för det manliga könet.  

Vilka trådar binder då Märit, Karin och Jannika samman? ”Vanmakt inför ett institutionellt och för tiden normaliserat våld mot kvinnor – inte sällan under vetenskaplig flagg”, svarar Johanna själv. Några av de teman som behandlas i Dödsblommeört är till exempel myndighetsutövande, örter och alternativmedicin, samt inte minst rädslan för kvinnlig sexualitet.

På ett skickligt sätt visar Johanna att det finns trauman som återkommer och går i arv från generation till generation. Genom Dödsblommeört kan man säga att Johanna ger upprättelse åt drabbade kvinnor.

Johanna Willmark

Så här skriver Johanna själv:

Ibland behöver vi gå längre än till botten av oss själva. Ibland når vi vår botten bara för att förstå att det endast är en början på något mycket mer omfattande och komplext.

Stort tack till Johanna som ville medverka i den kvinnohistoriska kvällsfikan – och tack till er som ville vara med och titta!

Här kan ni läsa mer om Johanna Willmark och hennes roman Dödsblommeört.

Johanna har även en författarsida på Facebook som ni hittar här.

På Instagram finns Johanna här.

Kvinnohistorisk frukost blir kvinnohistorisk kvällsfika

Nyhet

För att du som jobbar (eller som är lite morgontrött …) ska ha möjlighet att vara med förvandlas nu den digitala kvinnohistoriska frukosten till digital kvinnohistorisk kvällsfika.

Ny tid är kl. 20:00–21:00 på onsdagskvällar.

Perfekt, eller hur!

Se försommarens program nedan.

Delta kostnadsfritt

Dessutom kan du testa att delta helt kostnadsfritt under försommarens tre resterande kvällsfikor som äger rum den 10 juni, den 17 juni och den 24 juni 2020 kl. 20:00 vi Då kommer du få möta och samtala med tre spännande författare. Moderator är som vanligt jag, Helena Hansen.

Prenumererar du på mitt nyhetsbrev – du hittar det till höger här på hemsidan – får du en inbjudan varje tisdag kväll med en länk till Zoom-rummet där fikan kommer att äga rum.

Försommarens program

10 juni 2020 kl. 20:00–21:00 JOHANNA WILLMARK

På onsdag den 10 juni kl. 20:00 möter vi författaren Johanna Willmark som debuterade 2019 med släktromanen Dödsblommeört. Romanen tar avstamp i dödsdomen mot en kvinnlig släkting, Märit Hansdotter, elva generationer tillbaka, och bygger på de autentiska trolldomsprotokollen från Järvsö. Johanna ser Dödsblommeört som ett sätt att få utlopp för det som inte fick finnas, såsom den kvinnliga sexualiteten. Det är en roman i tre delar som slutar i nutid. Berättelserna kretsar även kring moderskap och alternativmedicin, samtidigt som romanen ställer frågor om det arv vi bär med oss från häxprocesserna, vars anklagade aldrig fått upprättelse.

17 juni 2020 kl. 20:00–21:00 SUSANNE HOLM

På onsdag den 17 juni kl. 20:00 möter vi doktoranden och författaren Susanne Holm, som berättar om sitt pågående bokprojekt. Susanne skriver en roman som utspelar sig i textilstaden Alingsås runt 1960-talet, där hon lyfter fram kvinnorna inom textil- och konfektionsindustrin. I boken tar hon upp teman som vänskap, relationer, arbetsförhållanden och kamratanda, sett ur ett klass-, genus- och platsperspektiv. Miljöskildringarna är hämtade från ett rikt intervjumaterial med främst kvinnor som arbetat i någon av Alingsås många textilfabriker.

24 juni 2020 kl. 20:00–21:00 CARINA KARLSSON

På onsdag den 24 juni kl. 20:00 möter vi författaren Carina Karlsson som debuterade 1996 med en diktberättelse om en av de kvinnor som dömdes för trolldom på Åland på 1660-talet. Sedan dess har Carina gett ut tolv böcker i olika genrer, varav den senaste var romanen Märket (2019) som behandlar trolldomsprocessen på Åland. Märket är sista och tredje delen i en historisk romansvit, där kvinnoöden genom olika tider gestaltas. 2017 tilldelades Carina utmärkelsen Årets feminist av Feministakademien på Åland.

Om de kvinnohistoriska kvällsfikorna

De kvinnohistoriska kvällsfikorna är ett event under paraplyprojektet Kvinnohistorier, ett nätverk som startats av författaren Annika Andebark, folkloristen och scenkonstnären Anna Vild och mig.

Tillsammans vill vi lyfta fram historier om kvinnor – både de oskrivna och skrivna – från dåtid till nutid.

Varmt välkommen på kvällsfika!

Liten rapport om den kvinnohistoriska frukosten med Sylvia Lidén Nordlund

Sylvia Lidén Nordlund

Första gången jag träffade författaren Sylvia Lidén Nordlund var på Bokmässan i Göteborg för några år sedan. Jag hade gjort en förstakapitel-analys av ett av hennes pågående bokprojekt som senare blev en roman. Redan då blev jag nyfiken på Sylvias författarskap och inte minst på hennes huvudkaraktär Mia, en kvinna mitt i livet som utsätts för en rad prövningar.

I morse träffade jag åter Sylvia när hon var gäst på min digitala kvinnohistoriska frukost – och det blev ett både intressant och inspirerande samtal, där Sylvia delade med sig av sin egen författarresa och hur hennes skrivprocess ser ut.

Utöver att Sylvia har medverkat i en rad antologier har hon skrivit en romantrilogi: Allt det du måste (2017), Om du bara vågar (2018) och Det enda du behöver (2019), varav alla böcker har fått väldigt fina recensioner. Ord som nämns av recensenterna är bland annat ”igenkänning”, ”värme” och ”konflikthantering”.

Förutom att vårt samtal handlade om Mia, som är vad man skulle kunna kalla en ”duktig flicka” som försöker anpassa sig till omgivningens alla krav och måsten, kom vi även in på ämnen som förändring, försoning och acceptans. I romantrilogin genomgår Mia nämligen både en yttre och inre resa.

Precis som bokbloggarna Systrarna boktokiga skriver Om allt det du måste så behandlar Sylvia ”sånt man inte pratar om” och om romanen Om du bara vågar skriver författaren Charlotta von Zweigbergk att Sylvia ”beskriver så bra hur det är att vara kvinna.” Och jag kan inte annat än att hålla med.

Håll ögon och öron öppna, för nu håller Sylvia på med ett nytt skrivprojekt – alldeles säkert är Sylvia en författare som vi kommer att få se och höra mycket mera av.

Här kan du läsa mer om Sylvia och hennes böcker.

Sylvia har även en författarsida på Facebook som du hittar här.

Tack Sylvia för din medverkan i dagens frukost – och tack till er som var med och titta och ställde frågor! Hoppas vi ses nästa vecka igen – då blir det på en annan tid som passar bättre för dig som jobbar – men mer om det imorgon.

Digital kvinnohistorisk frukost med Sylvia Lidén Nordlund onsdag 3 juni kl. 08:30

Sylvia Lidén Nordlund

På onsdag den 3 juni kl. 08:30 är det åter dags för en digital kvinnohistorisk frukost som äger rum via Zoom. Då gästas jag av författaren Sylvia Lidén Nordlund, som gett ut en romantrilogi: Allt det du måste (2017), Om du bara vågar (2018) och Det enda du behöver (2019). Utöver det har Sylvia medverkat med noveller i en rad antologier.

  På Sylvias hemsida kan du läsa mer om hennes böcker och författarskap.

På den kvinnohistoriska frukosten kommer Sylvia att berätta om sin huvudperson Mias inre och yttre resa samt om sin egen författarresa.

Sylvia kommer även att beröra hur våra måsten begränsar oss, hur viktigt det är att våga förändras och hur försoning och acceptans kan ge lugn i själen.

Varmt välkommen att delta!  

Psst: vill du få chansen att delta gratis?

 Förutom att Sylvia har ett begränsat antal fribiljetter kan du gå till högerkolumnen här på till min hemsida prenumerera på mitt nyhetsbrev senast tisdag den 2 juni kl. 21:00. Då kommer en gratis inbjudan att dyka upp i din inkorg. Dessutom kommer du få info om kommande spännande event och inspirerande erbjudanden.

(PS: Försökte du prenumerera förra veckan? Försök igen. Tyvärr strulade uppdateringen av WordPress och nya prenumeranter på nyhetsbrevet blev därför inte registrerade.)

Väl mött på onsdag!  

En liten rapport från den kvinnohistoriska frukosten med Desirée Kjellberg och Annika Andebark

Igår den 27 maj hade jag äran att ha två gäster på min kvinnohistoriska frukost – Desirée Kjellberg, som är chef för Sveriges fängelsemuseum i Gävle, och den före detta advokaten och numera författaren Annika Andebark, vars bok Oväsen i Älvdalen gav ut i mars i år.

Centralfängelset i Gävle.

På Zoom-mötet hade jag en bakgrundsbild på Cellfängelset. Under mötet berättade Desirée Kjellberg mer om det, men även om tortyr och förvaringen av de häxanklagade kvinnorna. Framför allt fokuserade vi på den spännande och företagsamma kvinnan Katarina Bure, som blev anklagad för att vara häxa.

Både Desirée Kjellberg och Annika Andebark lyfter på varsitt sätt fram en dold och mörk kvinnohistoria. Och här har du som skriver verkligen en historia att bita tag i!

Vill du ha hjälp i ditt skrivande erbjuder jag just nu ett mycket innehållsrikt och inspirerande skrivpaket som du kan läsa mer om här.  

 Förutom att Annika tog på sig advokatglasögonen berättade hon även om hur fängelsemuséet gjort stort intryck på henne när hon gjorde research, som man verkligen kan säga att hon gjorde på ett djupt sätt.

För att ta in känslan av hur det var att sitta i det lilla fängelsehålet, och för att på så sätt också skapa en starkt trovärdig skildring i sin roman, där hon på ett mycket effektfullt sätt låter läsaren känna rädslan hos de anklagade, så gjorde fängelsemuseet ett undantag – Annika fick helt enkelt krypa ner i detta otäcka hål.

Hur det gick till kan du se på YouTube-klippet nedan.

Återigen, tack Desirée Kjellberg och Annika Andebark för ett mycket intressant och spännande samtal!