Den manusutvecklande lektören – alla skrivande människors bästa vän

Öka dina chanser att bli utgiven! 

Vill du ha hjälp med att vässa ditt manus och ta det till nästa nivå för att på så sätt öka dina chanser att bli utgiven? Då är du välkommen att kontakta mig! Under de år som jag arbetat som lektör, manusutvecklare, redaktör och skrivcoach har jag hjälpt många författare att både ge ut sina böcker på förlag och på egen hand.

Som diplomerad manusutvecklande lektör och redaktör arbetar jag på ett pedagogiskt sätt med din roman eller fackbok. Med en redaktörs blick djupanalyserar jag din texts styrkor och utvecklingsmöjligheter och skriver sedan ett utförligt lektörsutlåtande med tips och råd på hur du på bästa sätt skulle kunna  vidareutveckla det du skrivit.

Mitt arbete med ditt manus är grundligt. Jag skriver även många löpande kommentarer direkt i texten. Jag kommenterar på varje ställe där jag ser en utvecklingsmöjlighet och gör därmed inte en övergripande kommentar som exempelvis “gäller genomgående i manuset”.

Mitt mål är att förädla just ditt unika manus och dess styrkor, men också att visa dig hur det skulle kunna vidareutvecklas.

Av mig får du helt enkelt tips, råd och inspiration som hjälper dig vidare på vägen till att bli utgiven.

Manustjänster

Anlita mig som lektör, redaktör, skrivcoach eller spökskrivare

Med kunniga och professionella ögon ser jag på de olika komponenterna som ingår i skapandet av en roman, till exempel story, struktur och dramaturgi, språk och stil, berättarperspektiv, karaktärsskildring, gestaltning och miljöbeskrivning, för att se hur dessa fungerar. Jag arbetar med helheten, samtidigt som jag går in på detaljnivå.

När det gäller fackböcker tittar jag även på grundidé, budskap, målgrupp och ämne samt en rad andra komponenter.

Du kan anlita mig som lektör, redaktör, skrivcoach eller spökskrivare.

Här kan du läsa om vad som är skillnaden mellan min lektörs- och redaktörstjänst.

Lektörsläsning av skönlitterära manus eller fackböcker

Jag tar mig an manus i de flesta genrer och även facklitteratur. När du skrivit klart ditt manus och skickar det till mig läser jag först igenom det en gång för att få en helhetsbild innan jag djupdyker ner i texten.

Efter några veckor (beroende på hur långt manuset är och hur mycket arbete som krävs med det) får du tillbaka manuset med löpande kommentarer samt ett utlåtande på minst fem A4-sidor. Förutom att visa på det som fungerar bra och mindre bra ger jag dig då även tips på hur du kan skapa förbättringar i texten och gå vidare i ditt skrivande.  Som lektör är jag helt enkelt alla skrivande människors bästa vän.

Förstakapitel-analys

Första kapitlet i en roman är alltid extra viktigt – det måste hugga tag i läsaren direkt. När jag gör en förstakapitel-analys närläser jag första kapitlet i din roman och tittar på de saker som är speciellt viktiga för att ett första kapitel ska fungera bra, till exempel  öppning/anslag, berättarröst, hur karaktärer etableras och hur den första konflikten ter sig.  I ett första kapitel är det även viktigt att läsaren får en antydan om vad som står på spel.

Förutom många löpande kommentarer i texten får du även ett gediget utlåtande på minst fyra A4-sidor.

Skrivcoaching 

Jag erbjuder även skrivcoaching i form av kontinuerlig textrespons.

Detta är en tjänst för dig som ännu inte har skrivit klart din bok och som vill ha hjälp, råd, stöd, tips och pepp på vägen framåt att skriva klart ditt manus. Textresponsen sker via mejl, men kan även kombineras med tjänsten manus-samtal.

Respons på separata texter och noveller

Har du skrivit separata eller korta texter och därmed inte behöver få råd, tips och stöd genom hela skrivprocessen för att skapa en färdig bok, eller har du skrivit en novell?

Då är detta tjänsten för dig.

Redaktörstjänst

Är det i stället en redaktör du söker kan du även anlita mig som det. Kontakta mig om du vill veta mer om min redaktörstjänst.

Här kan du läsa om skillnaden mellan min lektörs- och redaktörstjänst.

Spökskrivning

Vill du ha hjälp med att skriva en roman eller fackbok, eller kanske bara några scener i en bok? Då är du välkommen att anlita mig som spökskrivare,

Manus-samtal

Det här är tjänsten för dig som vill prata om hur du skulle kunna gå vidare och utveckla ditt skönlitterära eller facklitterära manus eller ditt skrivande i allmänhet.

Vill du kan du även skicka ett antal sidor text som jag går igenom före vårt möte, som äger rum via Zoom. Före samtalet får du då tillbaka din text med kommentarer. Efter samtalet får du förslag på en handlingsplan för hur du skulle kunna gå vidare med ditt manus eller ditt skrivande.

Kostnadsfritt första möte

Vill du veta om jag är rätt lektör, redaktör, skrivcoach eller spökskrivare för dig? Då kan du träffa mig via Zoom. Jag bjuder nya författare som är nyfikna på att arbeta med mig på ett 30 minuter långt Zoom-möte där du kan ställa frågor och diskutera ditt manus.

Det går även bra att ställa allmänna frågor om skrivande och om saker som kanske känns som en extra utmaning att skriva om.

Kontakta mig för mer information.

Prislista

Här ser du vad det kostar att anlita mig.

 Kontakt

Mejla mig på helenahansentexta@gmail.com eller fyll i kontaktformuläret här.