Lektörstjänster

Lektören

– alla skrivande människors bästa vän

notebook-1587525_1920Vad gör en lektör som arbetar med författare?

Idag anlitar de flesta som skrivit klart sin bok en lektör innan de väljer att skicka in den till förlag eller ge ut den på egen hand.

Som diplomerad lektör arbetar jag på ett pedagogiskt sätt med ditt manus.

Med en redaktörs blick djup-analyserar jag din texts styrkor och svagheter och skriver sedan ett långt och utförligt lektörsutlåtande med en konkret handlingsplan för att du på bästa sätt ska kunna vidareutveckla det du skrivit. Du får även många löpande kommentarer i manuset.

Av mig får du tips, råd och inspiration som hjälper dig vidare på vägen till att bli utgiven. Som lektör är jag helt enkelt alla skrivande människors bästa vän.

Hur kan jag hjälpa just dig?

Med kunniga och professionella ögon ser jag på de olika komponenterna som ingår i skapandet av en bok, till exempel story, struktur och dramaturgi, språk och stil, berättarperspektiv, karaktärsskildring, gestaltning och sceneri, för att se hur dessa fungerar. Jag arbetar med helheten, samtidigt som jag går in på detaljnivå.

Du kan anlita mig som lektör, redaktör eller skrivcoach.

Lektörsläsning av skönlitterära manus

När du skrivit klart ditt skönlitterära manus och skickar det till mig läser jag först igenom det flera gånger och ger dig sedan utförliga och löpande kommentarer i texten. Där efter skriver jag ett gediget lektörsutlåtande på minst fem A4-sidor. Förutom att visa på det som fungerar bra och mindre bra ger jag dig då även tips på hur du kan skapa förbättringar i texten och gå vidare i ditt skrivande. Du får helt enkelt en handlingsplan som du kan följa för att förbättra din text.

Förstakapitel-analys

Första kapitlet i en roman är alltid extra viktigt  – det måste nämligen hugga tag i läsaren direkt. När jag gör en förstakapitel-analys närläser jag första kapitlet i din roman och tittar på de saker som är speciellt viktiga för att ett första kapitel ska fungera bra, till exempel  öppning/anslag, berättarröst, hur karaktärer etableras och hur den första konflikten ter sig.  I ett första kapitel är det även viktigt att läsaren får en antydan om vad som står på spel. Förutom många löpande kommentarer i texten får du även ett gediget utlåtande på minst fyra A4-sidor.

Kontinuerlig textrespons

Jag erbjuder även coaching i form av kontinuerlig textrespons, Detta är en tjänst för dig som ännu inte har skrivit klart din roman och som vill ha hjälp och råd på vägen. Textresponsen sker via mejl.

 Redaktörstjänst

Är det i stället en redaktör du söker kan du även anlita mig som det. Kontakta mig om du vill veta mer om min redaktörstjänst.

Här kan du läsa om skillnaden mellan min lektörs- och redaktörstjänst.

Prislista

Här ser du vad det kostar att anlita mig som lektör.

 Kontakt

Mejla mig på helenahansentexta@gmail.com eller fyll i kontaktformuläret här.