Femton filmer som utspelar sig i Paris – del 2

Listan över filmer som utspelar sig i Paris fortsätter. Här kommer nummer sex till tio (utan inbördes rangordning). Med hjälp av filmens värld kan du redan nu börja drömma om att åka till Paris. Vill du är du varmt välkommen att följa med på Skrivresan. Läs mer och boka din plats här.

6. Subway (1985, Luc Besson)

Den här 80-talsthrillern som tillhör vågen ”cinéma du look” där estetiken är viktig, utspelar sig, som man kan utläsa av filmtiteln, till största delen i Paris metro – och det är en magisk, underjordisk värld full av udda typer som öppnar sig för tittarens ögon. Dolda rum, färgfyrverkerier, mörka passager – och inte minst fantastisk filmmusik är några av de komponenter som jag gillar. Det är här som Fred (Christopher Lambert) hamnar efter att ha rånat Hélénas (Isabelle Adjanis) mans kassaskåp. Se – och njut av 80-talsvibbarna.

 

7. Frihet – den blå filmen (1993, Krzysztof Kieślowski)

Även denna film, med en hemsk story, är en stor skönhet. Efter att Julie (spelad av briljanta Juliette Binoche) har förlorat sin man och dotter i en bilolycka flyttar hon in i en lägenhet på rue Mouffetard, en av Paris äldsta gator, i femte arrondissementet. I gatuvimlet hör hon en hemlös person spela musik som får henne att tänka på sin man. Den klassiska filmmusiken är smärtsamt vacker – för att inte tala om bildspråket, som ofta är präglat av ett blått ljus.

 

8. Moulin Rouge (2001, Baz Luhrmann)

Den här musikalfilmen är baserad på romanen Kameliadamen av Aleandre Dumas d.y. och utspelar sig som det hörs på titeln på kabarélokalen Moulin Rouge vid metrostationen Blanche, inte långt från Pigalle. Redan under la Belle époque var det livat här, och cancan var på modet. I filmen reser författaren Christian (Ewan McGregor) till Paris för att skriva en pjäs, vilket ska visa sig leda till förbjuden kärlek när han träffar Satine (Nicole Kidman).

 

9. Frantic (1988, Roman Polanski)

I den här 80-talsthrillern reser en amerikansk läkare (Harrison Ford på konferens med sin fru (Betty Buckley) till Paris. Medan han står i duschen ringer telefonen på hotellrummet. Frun svarar och försvinner sedan spårlöst. Redan i öppningsscenen får man se Eiffeltornet, men inte nog med det. Filmen är inspelad på lyxiga The InterContinental Paris Le Grand Hotel som har en magnifik utsikt över Opéra Garnier. I bottenplanet ligger dessutom anrika Café de la Paix, som är en perfekt plats att skriva på. Det gjorde till exempel Maupassant, Oscar Wilde och Marcel Proust.

10. Råttatouille (2007, Brad Bird)

Ingen lista över filmer som utspelar sig i Paris är komplett utan en film om fransk gastronomi. Råttatouille (på franska: Ratatouille) är en sådan. Dessutom är den animerad. Råttan Remy är en riktig finsmakare. Av en slump hamnar han på den franska lyxkrogen Chez Gusteau där han i hemlighet hjälper Alfredo Linguini att laga mat. Inredningen på det fiktiva matstället är inspirerad av hur det ser ut på lyxrestaurangen La Tour d’aArgent (där är verkligen svindyrt!) i femte arrondissementet, ett stenkast ifrån Seine. Det sägs att stället öppnade redan 1582, vilket gör det till en av Europas äldsta restauranger.

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *